Houdini-act in de maak bij FC Emmen of wordt het toch nacompetitie?

ANP-466705159
Handhaaft FC Emmen zich in de eredivisie? © ANP / Cor Lasker
Gaat FC Emmen zich nog veilig spelen of is de club veroordeeld tot de nacompetitie? Morgenmiddag rond 16.20 uur is daar mogelijk al meer duidelijkheid over, in de een-na-laatste speelronde van de eredivisie.
Want als Emmen in eigen huis verliest van kampioen Feyenoord en directe concurrent Excelsior wint bij Fortuna Sittard, dan is nacompetitie voor de Drentse eredivisionist een feit. Plek vijftien - veilige haven - is dan onmogelijk nog te halen.
Bekijk hieronder het programma van FC Emmen en de concurrenten:
Zondag 21 mei
FC Emmen - Feyenoord
Excelsior - Fortuna Sittard
Go Ahead Eagles - FC Volendam
Vitesse - FC Groningen
Zondag 28 mei
FC Utrecht - FC Emmen
FC Volendam - Excelsior
Feyenoord - Vitesse

Veilige plek niet in eigen hand

FC Emmen staat nu met 28 punten zestiende, een plek die nacompetitie betekent. Excelsior staat op de veilige vijftiende plek, met één punt meer dan de Drenten. Daarboven staat FC Volendam veertiende met 33 punten. Emmen zou de voetballers uit het palingdorp ook nog kunnen achterhalen.
In theorie zou Emmen zelfs nog dertiende kunnen worden. Die plek wordt nu bezet door Vitesse met 34 punten. Die kans is alleen nihil. Vitesse zou beide wedstrijden met grote cijfers moeten verliezen, terwijl Emmen beide wedstrijden ruim moet winnen. De Arnhemmers hebben namelijk een doelsaldo van -12, FC Emmen -29.
De Drentse club deed vorig weekend slechte zaken in de strijd om lijfsbehoud. Emmen verloor met 5-1 van AZ, terwijl FC Volendam en Vitesse wonnen en Excelsior gelijkspeelde. Extra zuur voor de Emmenaren is dat Xavier Mbuyamba namens Volendam in de blessuretijd zijn team naar de overwinning schoot.
Verhaal gaat verder onder de foto
ANP-469195059
Mbuyamba was de gevierde man bij Volendam, na de winst in blessuretijd tegen Sparta © ANP / Roy Lazet

Programma Emmen het lastigst?

Op papier lijkt FC Emmen met wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht het lastigste programma te hebben. Lijkt, want inderdaad: er wordt niet gevoetbald op papier, de bal is rond en meer van zulke clichés. Emmen moet hopen dat Feyenoord als kampioen het allemaal wel prima vindt en de B- en C-garnituur de kans geeft. FC Utrecht is als nummer zeven overigens al zeker van play-offs om Europees voetbal.
Maar ook voor sommige tegenstanders van de concurrenten staat er weinig meer op het spel. Morgen speelt Excelsior tegen Fortuna Sittard dat al veilig is. Dat geldt ook voor Go Ahead Eagles, de tegenstander van FC Volendam, al kan de club uit Deventer nog wel de play-offs om Europees voetbal halen. Vitesse speelt tegen het al gedegradeerde FC Groningen (de nieuwe club van Emmen-trainer Dick Lukkien).
Mogelijk wordt de uitslag van de wedstrijd tussen FC Volendam en Excelsior een week later allesbepalend. Een directe confrontatie tussen twee nacompetitiekandidaten. Eerst maar eens zien hoe de ranglijst er morgen voorstaat.
Verhaal gaat verder onder de foto
ANP-466700118
Sfeeractie van Emmen-supporters, voorafgaand aan FC Emmen - NEC, begin april © ANP / Cor Lasker

Mogelijke tegenstanders nacompetitie

De kans dat FC Emmen nacompetitie moet spelen is reëel, dus kunnen we alvast met een schuin oog kijken naar de mogelijke tegenstanders. Willem II, Almere City FC, MVV Maastricht, NAC Breda, VVV-Venlo en FC Eindhoven zijn allemaal al zeker van een plekje in de eerste ronde. Als FC Emmen inderdaad zestiende wordt in de eredivisie, stroomt de club in de nacompetitie pas in de halve finales in.
Tegenstander zou dan de winnaar zijn van het tweeluik tussen NAC Breda en MVV Maastricht. Zij spelen komende dinsdag en volgende week zaterdag tegen elkaar. FC Emmen zou dan op woensdag 31 mei om 18.45 uur aantreden. De return staat gepland voor zaterdag 3 juni, 20.00 uur. De eventuele finale om een plek in de eredivisie wordt verdeeld over twee dagen: dinsdag 6 juni (20.00 uur) en zondag 11 juni (18.00 uur).
De Drenten bewaren trouwens geen goede herinneringen aan de vorige keer dat ze nacompetitie speelden. Op 21 mei 2021 degradeerde de club na drie seizoenen naar het tweede niveau van Nederland. Overigens werd Emmen in het seizoen dat volgde met overmacht kampioen van de eerste divisie en promoveerde direct terug naar het hoogste niveau.
ANP-431624703
Tranen bij FC Emmen-supporters na de degradatie in mei 2021 © ANP / Cor Lasker

Niets missen?

FC Emmen - Feyenoord begint morgen, zoals alle duels in de eredivisie, om 14.30 uur. Radio Drenthe Sport doet live verslag. De uitzending begint om 14.00 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.