Tweede Kamer wil beperkingen op vuurwerk, Drenten zijn nog verdeeld

Vuurwerkpakketten liggen klaar voor de verkoop (Rechten: RTV Drenthe / Marjolein Lauret)
Vuurwerkpakketten liggen klaar voor de verkoop
Bezoekers van de website van RTV Drenthe zijn verdeeld over de vraag of consumentenvuurwerk in de toekomst verboden moet worden. Een kleine meerderheid (56 procent) wil met oud en nieuw gewoon blijven knallen.
Het percentage van mensen dat graag wil dat vuurwerk verboden moet worden, stijgt wel. In 2018 en 2019 wilde nog zo'n 35 procent van de RTV Drenthe-websitebezoekers een verbod op consumentenvuurwerk; in 2020 is dat percentage gestegen naar 45 procent.

'Verkoop alleen op 31 december'

Op de Facebookpagina van RTV Drenthe wordt veel gereageerd op de stelling 'Consumentenvuurwerk moet nu echt verboden worden'. Veel mensen willen geen verbod op consumentenvuurwerk, maar wijzen vooral naar de gebruikers van het vuurwerk. Als optie wordt dan ook veel genoemd om het afsteken van vuurwerk over te laten aan de gemeente, door bijvoorbeeld een vuurwerkshow te organiseren.
Ook laten mensen in een reactie weten dat ze wel een beperking willen op vuurwerk, door bijvoorbeeld alleen op 31 december de vuurwerkverkoop van start te laten gaan. Weer anderen willen een strengere handhaving op illegaal vuurwerk.

Tweede Kamer is voor inperken

Inmiddels is er in de Tweede Kamer wel een nipte meerderheid van 76 zetels die het verkopen en afsteken van vuurwerk wil beperken. Naast de PvdA en SP gaat het om de ChristenUnie, D66, GroenLinks, 50PLUS, SGP, Partij voor de Dieren, DENK en Van Kooten-Arissen.
GroenLinks en Partij voor de Dieren werken aan een initiatiefwet om consumentenvuurwerk te verbieden. 50PLUS steunt zo'n verbod.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.