Nieuw-Buinen mengt zich met nieuw licht in marathonstrijd

SCHAATSEN - Het enthousiasme is er, de vergunning ligt er en de verlichting is inmiddels ook op orde. Nieuw-Buinen is klaar voor de strijd voor de eerste marathon op natuurijs, het wachten is nu op echt winterweer.

"Om een marathon te organiseren moet je aan veel voorwaarden voldoen", weet penningmeester Monique Wessels van Schaatsvereniging Nieuw Buinen. "De verlichting moet goed op orde zijn." Dat is inmiddels gelukt, met behulp van een sponsor en de gemeente werd een nieuwe lichtinstallatie bij de ijsbaan geïnstalleerd. Voorheen moest de verlichting gehuurd worden.

Ervaring

"We hopen dit jaar de eerste marathon te kunnen organiseren. We zijn wel zo realistisch dat Haaksbergen, Veenoord en Noordlaren vele malen meer ervaring hebben", zegt Wessels. "Maar het weerhoudt ons niet van de strijd, eens moet de eerste keer zijn."

Ook vorig jaar dong Nieuw-Buinen mee, toen ging Haaksbergen er echter met de primeur vandoor.

Een wedstrijd op natuurijs lijkt op dit moment ver weg, met de huidige temperaturen. "Op dit moment ziet het er niet naar uit dat het koud gaat worden, dat hebben we wel nodig natuurlijk", stelt Wessels. En als het dan toch gaat vriezen, hoopt Nieuw-Buinen op een geografisch voordeel. "Wij liggen iets oostelijker, waardoor wij hopen dat we iets meer kou hebben dan andere delen van het land. We zijn een enthousiast team en doen ons uiterste best."

Nieuwe verlichting ijsbaan Nieuw Buinen (Rechten: Schaatsvereniging Nieuw Buinen)