LOFAR-telescoop heeft geen last van windpark

Bij de testmolen zijn allerlei metingen gedaan (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)
Bij de testmolen zijn allerlei metingen gedaan
De komst van windpark Drentse Monden en Oostermoer bij 1e Exloërmond levert geen problemen op voor de nabijgelegen LOFAR-telescoop. Dat blijkt uit metingen met een testwindmolen.
In 2016 werden al plannen gemaakt tussen de initiatiefnemers van het windpark en instituut voor radioastronomie ASTRON. In die plannen is opgenomen dat de windmolens zo weinig mogelijk straling moeten veroorzaken. Hierdoor moet de overlast voor de grote telescoop bij Exloo beperkt blijven. Zowel Astron als de initiatiefnemers moesten vervolgens concessies doen.

Testmolen

In de afgelopen jaren is een windmolen ontwikkeld, die zo min mogelijk straling veroorzaakt. Met deze windmolen zijn in september afgelopen jaar metingen gedaan. Agentschap Telecom heeft hier als onafhankelijk expert op toegezien. Uit de metingen blijkt dat er wordt voldaan aan de afspraken die ASTRON en de initiatiefnemers met elkaar hebben gemaakt, zo meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Met de testmetingen is aan een belangrijke voorwaarde voldaan, om het windpark er te laten komen. Het windpark gaat bestaan uit 45 windmolens, op het grondgebied van de gemeentes Aa en Hunze en Borger-Odoorn. In 2021 moet de bouw van het park klaar zijn.

'Blij'

Woordvoerder Elzo Springer van windpark Drentse Monden Oostermoer laat weten 'in z'n algemeenheid blij te zijn' met de uitkomsten van het onderzoek. Wanneer de bouw van het windpark nu verder gaat, kan hij niet zeggen. "Het is niet zo dat nu meteen de schop de grond in gaat. Deze week voeren we overleg." Aan het einde van de week verwacht Springer meer te weten over de verdere voortgang.
De windturbine bij 1e Exloërmond staat op dit moment nog steeds stil. Wanneer die molen weer draaien gaat, weet Springer op dit moment niet.

Financiering rond

Het geld voor de windmolens is inmiddels ook bij elkaar. De initiatiefnemers stoppen er geld in, banken financieren de ruim 200 miljoen euro die verder nodig is. Naar verwachting zijn de 44 windturbines in 2021 klaar. Het park moet stroom leveren voor 225.000 huishoudens.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.