NAJK over onderhandelingen landbouwakkoord: 'Belangrijk dat er een plan voor de toekomst ligt'

Roy Meijer uit Witteveen zat als voorzitter van het NAJK aan tafel tijdens de onderhandelingen
Roy Meijer uit Witteveen zat als voorzitter van het NAJK aan tafel tijdens de onderhandelingen © RTV Drenthe
Bijna 24 uur lang zaten verschillende partijen afgelopen week aan tafel om te praten over een landbouwakkoord. Maar een definitief akkoord kwam er niet. Aan die tafel zat ook Roy Meijer uit Witteveen, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK).
Meijer vertelt in het radio Drenthe-programma Cassata dat ze het over een viertal punten die zij belangrijk vinden niet eens konden worden. "Daar kan het nog best op klappen," aldus Meijer.

Maken en breken

Onder meer over de vergoeding voor landschapsbeheer werd geen compromis gesloten. "Als je als boer aan agrarisch natuurbeheer doet, dan moet je daar een heel nette vergoeding voor krijgen. Dat moet je langjarig doen en daar moet de overheid ook garant voor staan," vertelt Meijer.
Een tweede punt is bescherming van perspectief voor jonge tuinders en boeren, zoals verduurzaming. Het derde punt heeft te maken met mest en met grond onder bedrijven. "En het vierde punt is een nieuw punt in de discussie: stikstof. Dit zijn de punten die het kunnen maken en breken," aldus Meijer.

Onderhandelingen gaan door

De onderhandelingen gaan de aankomende weken weer verder. Voor Meijer is het belangrijk dat er een plan voor de toekomst ligt. En nee, dat gaat niet alleen om geld. "Het gaat ook om hoe je als overheid, als markt, als boer, naast elkaar staat als het moeilijk wordt. Laat je elkaar dan vallen? En kost dat de boerin of de boer zijn kop omdat je bepaalde dingen niet haalt of geef je toe dat je allemaal je best doet, en de wereld is weerbarstig en je helpt elkaar er allemaal weer bovenop. Dat gevoel heb ik al heel lang niet gehad, en dat moet terug in het akkoord."

Wat is het landbouwakkoord?

Minister Adema praat sinds december met verschillende partijen - onder meer boeren- en milieuorganisaties, supermarkten en banken - over de toekomst van de landbouw tot 2040. Het gaat over de veranderingen waarmee de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd kan worden en klimaat- en waterdoelen gehaald kunnen worden. De onderhandelingen zijn buitengewoon ingewikkeld en moeizaam. Boeren vrezen dat ze moeten stoppen en hun grond kwijtraken. Het akkoord moet hun weer perspectief bieden. (Bron: NOS)
Bekijk het hele gesprek met Roy Meijer over de onderhandelingen van afgelopen week over het landbouwakkoord hieronder.
NAJK over onderhandelingen landbouwakkoord

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.