Beeldhouwen voor blinden en slechtzienden: 'We zijn niet visueel beperkt, maar tactiel begaafd'

beeldhouwen voor blinden en slechtzienden
Een van de deelnemers probeert een brok speksteen vorm te geven © RTV Drenthe
Met beitels, raspen en vijlen een mooie vorm in een steen krijgen is hoe dan ook een uitdaging. Tijdens een beeldhouwweekend in Veenhuizen deden de deelnemers het ook nog eens volledig op de tast. De cursus was speciaal bedoeld voor blinden en slechtzienden.
Adri Hopman wrijft met zijn vingertoppen over de spekstenen vogel die hij aan het maken is. "Ik voel dat hier oneffenheden zitten. Sinds ik slechtziend ben, heb ik mijn tastzin ontwikkeld. Alles gaat op gevoel." Hopman heeft het beeldhouwweekend van stichting KUBES georganiseerd, een organisatie die zich inzet voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor mensen met een visuele beperking.

Leeg hoofd

Verderop in de tuin achter hotel-restaurant Bitter en Zoet schuurt een deelneemster haar steen glad. "Het maakt je hoofd leeg. Ik voel wat en schuur wat. Er is helemaal geen ruimte voor andere gedachten." Ook haar hulphond hoeft even niets en speelt met de andere honden in het gras.
Deelnemer Wolter Kramer heeft een langwerpige steen uitgezocht die inmiddels de vorm van een mannetje heeft gekregen. "Doordat het een zachte steensoort is voel je gelijk onder je vingers wat er aan het gebeuren is. Dat is het leuke ervan."

Expositie

De beeldhouwers krijgen hulp van Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve uit Assen. "Soms zet Klaas een kras in het beeld zodat ik de lijn kan voelen", vertelt Hopman. "Dat is een markeerpunt waarmee ik verder kan." Gevoel en vorm zijn voor Hopman heel belangrijk. "Iemand vroeg hoe het werkt als je visueel beperkt bent. Annemarie, die naast mij bezig is, zei: ik ben niet visueel beperkt, ik ben tactiel begaafd. Dat vond ik mooi."
In september houdt Hopman met andere slechtziende en blinde kunstenaars een expositie in Slot Zeist. "Dan mag het publiek ook voelen. En eventueel een donkere bril opzetten. En dan kunnen ze voelen hoe de kunstenaar het beeld beleeft. In een museum mag dat vaak niet, maar bij ons wel."
Blinden en slechtzienden hakken en beitelen erop los

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.