Acht jaar cel voor wurgen echtgenote De Groeve

De 57-jarige Peter R. hoorde vandaag het vonnis van de rechter (Rechten: Annet Zuurveen)
De 57-jarige Peter R. hoorde vandaag het vonnis van de rechter
De 57-jarige Peter R. uit De Groeve is voor het wurgen van zijn echtgenote veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 12 jaar geëist voor doodslag.
De straf ligt lager dan de eis van het OM. De rechter vindt net als het OM dat moord niet kan worden bewezen, omdat er niet genoeg bewijs is dat de man van tevoren een moordplan heeft beraamd. Wel acht de rechter bewezen dat de man zijn vrouw in een opwelling gedood heeft. De lagere straf krijgt R. onder andere omdat hij nog geen strafblad had. Daarnaast is de man niet eerder gewelddadig geweest en houdt de rechter er rekening mee dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft.
De man heeft een bovenmatige verlatingsangst. Als daar niets mee wordt gedaan, bestaat de kans dat de man in een nieuwe en vergelijkbare relatie opnieuw zo'n geweldsuitbarsting krijgt. Daarom kiest de rechter voor een kortere celstraf en daarnaast een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Dat is een nieuw soort maatregel en betekent dat R. kort na het uitzitten van zijn straf onder toeziend oog van de reclassering zich laat begeleiden en een behandeling moet ondergaan.

Ruzie om breuk

De man uit De Groeve wurgde zijn vrouw op 17 juni vorig jaar omdat ze hem vertelde dat ze hem zou verlaten. Op de dag van haar dood zouden de twee daarover praten. R. draaide door en wurgde haar. Vervolgens vertrok hij naar het recreatiegebied Meerwijck aan het Zuidlaardermeer om daar een einde aan zijn leven te maken, maar die poging mislukte.
De rechtbank neemt het R. zeer kwalijk dat hij zijn vrouw heeft omgebracht in hun echtelijke woning, waar zij zich veilig zou moeten voelen. Alleen een langdurige celstraf is daarom volgens de rechter op zijn plaats. Maar niet zo lang als door het OM is geëist. De rechtbank vindt het belangrijker dat er wordt gewerkt aan het voorkomen van een herhaling. De nieuwe maatregel kan levenslang voortduren en moet net als een tbs-maatregel om de paar jaar opnieuw worden beoordeeld.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.