Eerste Knarrenhof van Drenthe geopend in Emmen: 'Goede buur beter dan verre vriend'

Het eerste Knarrenhof van Noord-Nederland ligt in Emmen
Het eerste Knarrenhof van Noord-Nederland ligt in Emmen © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het eerste Knarrenhof van Drenthe is geopend. Op de plek van de gesloopte Meerflats, aan de Meerstraat in Emmen in de wijk Emmermeer, ligt het woonhofje met 23 levensloopbestendige woningen, een gemeenschappelijke tuin en een hofhuis. Een deel van de bewoners staat al klaar met de sleutels. Volgende maand zijn alle woningen opgeleverd.
Samen met wethouder Jisse Otter en Peter Prak van Stichting Knarrenhof onthulden de bewoners vanmiddag een plaquette op de muur van hun hofhuis, een woning die dienst doet als buurthuis voor het hele hof. Op de plaquette staan de voornamen van de 42 bewoners.

Knarrenhof

In een Knarrenhof wonen huurders (uit de sociale sector en vrije sector) en kopers door elkaar heen. De huizenprijzen variëren, maar liggen rond de twee ton. In Emmen haakten woningcoöperaties af en bestaat het hofje uit alleen koopwoningen. Bewoners worden zorgvuldig geselecteerd op interesses en hobby's. De woningen zijn levensloopbestendig en onderhoudsarm. Naoberschap staat hoog in het vaandel bij het Knarrenhof.
Inus (57) uit Emmen is met zijn vrouw de eerste bewoner van het nieuwe Knarrenhof: "Ik voel me een fitte, vitale knar", lacht hij. Tijdens de bouwwerkzaamheden maakte de hofbewoner elke week foto's, om zo zijn nieuwe buren alvast op de hoogte te houden. "We hebben al veel contact met elkaar gehad en dat is ook wel een beetje de bedoeling van een Knarrenhof."

Naoberschap

Vooraf keek Stichting Knarrenhof of de bewoners geschikt zijn om in een gemeenschappelijk hofje te wonen. "We kregen vragen over hoe sociaal we zijn en of we niet onze tuinen dichttimmeren voor de buitenwereld, bijvoorbeeld", vertelt Inus, die met zijn 57 jaar de jongste bewoner wordt. "En ze vragen of je bereid bent je handen uit de mouw te steken voor iemand anders, of voor onze gezamenlijke tuin, om maar iets te noemen."
Voorman Peter Prak van Stichting Knarrenhof vult aan: "Ver van tevoren zijn we al pannenkoeken wezen eten met elkaar. Een goede buur is beter dan een verre vriend. Vooral in steden zie je dat mensen steeds meer met zichzelf bezig zijn. Daarom is naoberschap bij ons zo belangrijk. In dorpen is dat veel vanzelfsprekender. Eigenlijk is zo'n Knarrenhof een klein dorpje met gelijkgestemden."
Aan de muur van het Hofhuis pronkt een plaquette met de 42 namen van de bewoners
Aan de muur van het Hofhuis pronkt een plaquette met de 42 namen van de bewoners © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Dat het eerste Knarrenhof van Noord-Nederland in Emmen verrijst heeft volgens de stichting met de opstelling van de gemeente te maken: "In Groningen zijn we al vanaf 2012 bezig om zoiets op te zetten en in Tynaarlo ook al een poos. De meeste gemeenten nemen heel veel tijd, maar Emmen heeft gezegd: kom maar op."

Weinig beschikbare grond

Wethouder Jisse Otter geeft in zijn toespraak aan dat het snel is gegaan: "Voor een eenvoudige twee-onder-een-kapper zijn we zo vijf jaar verder. Dat we dit in vier jaar hebben gerealiseerd is best snel. De grootste uitdaging in dit soort projecten zit hem in de beschikbare grond. In de huidige tijd zou een woningcorporatie zelf willen bouwen", geeft hij aan.
Er liggen nu geen concrete plannen voor meer Knarrenhofjes in Emmen, maar wat Otter betreft komen er nog wel tien: "Maar de grond is schaars. Ik denk dat mooie locaties als deze niet zo snel voorbij zullen komen." Dus denkt de wethouder voorzichtig aan andere mogelijkheden: "Misschien kunnen we andere woonvormen, huizenblokken, wel ombouwen naar dit soort levensloopbestendige hofjes."

Vergrijzing

Dat er vraag naar deze woonvorm is, blijkt uit de lange wachtlijst van geïnteresseerden bij Stichting Knarrenhof: "Op dit moment hebben er in heel het land 37.000 mensen zich aangemeld", vertelt Prak. Het is volgens hem een belangrijk vraagstuk in de huidige woningmarkt en de bouwplannen: "We zitten nu op tien hofjes en er komen nog iets van twintig, dertig aan."
Daarmee zijn de duizenden wachtenden nog niet geholpen, beseft Prak ook: "Ik heb meermaals aan minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) de oproep gedaan om nou eens werk te maken van levensloopbestendige woningen, rekening houdende met de vergrijzing."

Meppel en Peize

In Drenthe is de stichting op nog twee plekken bezig met het realiseren van een Knarrenhof: "In Meppel komt er in de wijk Nieuwveense Landen een hof met 38 woningen en in Peize in de gemeente Noordenveld een kleiner hofje met 18 woningen. We zijn met nog meer gemeenten in gesprek, maar ze zijn niet allemaal zo voortvarend als Meppel of Emmen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.