Meppel gaat 80.000 euro inzetten om instrumenten Scala te kopen

Scala
De gemeente Meppel wil de instrumenten van het failliete Scala kopen © RTV Drenthe / Stefan Klomp
De gemeente Meppel gaat 80.000 euro betalen om de instrumenten van het failliete kunstencentrum Scala te redden.
Zodra de instrumenten binnen zijn wordt er gekeken wie er gebruik van kunnen maken. Dat zouden verschillende docentencollectieven kunnen zijn die na het ophouden van Scala de buitenschoolse cultuurlessen nu zelf doorzetten. Al die collectieven zijn actief in Zuidwest-Drenthe en een gedeelte van Overijssel. Per gemeente wordt gekeken hoe alles wordt verdeeld.
Meppel doet de aankoop namens alle gemeenten waarin het kunstencentrum actief was. Naast Meppel zelf zijn dat Hoogeveen, De Wolden, Steenwijkerland en Westerveld. De docenten in die gemeenten kunnen het instrumentarium ook weer gebruiken. De overige gemeenten krijgen uiteindelijk een rekening en moeten en deel terugbetalen aan Meppel.

Einde Scala

Kunstencentrum Scala verkeerde al langer in financieel zwaar weer. Uiteindelijk besloten de vijf deelnemende gemeenten om geen subsidie meer te verstrekken voor de laatste maanden van het lesjaar. De organisatie kon niet garanderen dat met het geld het cursusjaar afgemaakt zou kunnen worden. Volgens de gemeenten zou het dan niet verstandig zijn om een subsidie te verstrekken.
Scala had gehoopt dat wel te kunnen, maar dat plan kwam dus abrupt tot een einde. Het faillissement werd aangevraagd. Eind maart werden de laatste lessen gegeven.

Noodplan

Docenten van het voormalige kunstencentrum Scala geven sinds een aantal weken weer buitenschoolse cultuurlessen. De leraren in Meppel, Westerveld en het Overijsselse Steenwijkerland vallen onder het collectief Blink en geven les in het gebouw van scholengemeenschap Stad & Esch. In Hoogeveen gebeurt dat bij Theater De Tamboer en het Alfa-College.
In de Wolden gaan de lessen door op de locaties die al gehuurd worden. Bijvoorbeeld in ruimtes op scholen. Voor elke gemeente geldt dat het om noodplan gaat tot aan de zomer. Hoe het daarna verder moet, daarover zijn beide collectieven nog in gesprek met de gemeenten.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.