Bewoners in Boterveen willen dat rechter stokje voor lelieteelt steekt

Lelieteelt
Lelieteelt (foto ter illustratie) © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel
Een aantal omwonenden van een stuk landbouwgrond in Boterveen wil dat er geen lelies worden geteeld. Ze vrezen voor hun gezondheid omdat de planten worden bespoten met gewasbeschermingsmiddelen.
Lelieteler Joling heeft, tot ongenoegen van de bezwaarmakers, de leliebollen al geplant. Tot de oogst, vanaf half augustus, wordt wekelijks gespoten tegen luis en schimmel. Dat is nodig om de kwaliteit van de lelies op peil te houden, beweert Joling, die naar eigen zeggen aan alle regels voldoet.
"Deze omwonenden hebben ook geprobeerd bezwaar te maken bij de provincie Drenthe. Tevergeefs", weet Joling. "Nu proberen ze het nog een keer met een kort geding."

Gesprekken leidden tot niets

De teelt van de lelies splijt het buurtschap Boterveen, vlak boven Dwingeloo, in tweeën. "We hadden een heel hechte gemeenschap. Inmiddels is de buurtvereniging on hold gezet", betreurt een van de omwonenden.
Joling heeft de afgelopen periode geprobeerd met de buurbewoners in gesprek te gaan om zorgen weg te nemen. Dat mislukte. Wel deden de omwonenden een handhavingsverzoek bij de provincie Drenthe zodat ze optreedt. Maar dat werd afgewezen, licht Jolings advocaat toe.

'Meer beschermede maatregelen dan nodig'

Volgens hem doet Joling veel meer dan wettelijk voorgeschreven. "Hij neemt tal van aanvullende maatregelen om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen en gebruikt zoveel mogelijk biologische gewasbeschermingsmiddelen. Driekwart is volledig biologisch. En zo min mogelijk middelen, ook omdat die duur zijn."
De raadsman gaat verder: "Joling heeft een convenant afgesloten met de gemeente Westerveld over het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vanaf windkracht drie wordt niet gespoten. Verder wordt ruim afstand gehouden tot de woningen in de buurt en is een strook spuitvrij", somt hij op. "Dat staat allemaal niet in de wet, dat doet de familie vrijwillig, omdat ze het gewoon goed wil doen."
Daarmee concludeert de advocaat dat "alles wordt gedaan om de overlast die wordt ervaren, terug te brengen". Zo investeerde de familie onlangs nog 400.000 euro in een spuitsysteem. Dit zou voor 99 procent voorkomen dat druppels gewasbeschermingsmiddelen wegwaaien, benadrukte hij.

Ziektes

Niettemin stellen omwonenden dat de bollenteler willens en wetens het risico neemt dat hun gezondheid in gevaar wordt gebracht. Ze verwijzen naar onderzoeken die een verband suggereren tussen gewasbeschermingsmiddelen en aandoeningen als Parkinson, Alzheimer en ALS. De maatregelen van Joling zouden weinig soelaas bieden.
Een van de tegenstanders haalde een gesprek met de GGD aan. Die zou tegen haar hebben gezegd dat ze naar binnen moet en de ramen en deuren beter gesloten kan houden als er gespoten wordt.
Hoe de rechter denkt over de zaak, wordt over twee weken duidelijk. Dan volgt de uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.