Hans bouwt gitaren van koektrommels, wandelstokken en wieldoppen

Een gitaar voor een appel en een ei. Dat is het credo van gitaarbouwer Hans Beeksma uit Hoogeveen. Sinds zijn pensioen, zo'n vier jaar geleden, bouwt hij zelf gitaren. Het liefst van oude spullen.
"Ik bouw in mijn kelder cbg's (cigar box guitars), kistgitaren en rommelgitaren", lacht hij.

Rommel

De gitaaronderdelen komen niet uit de Verenigde Staten, dure gitaarwinkels of uit luxueze muziekhuizen. Nee, ze komen meestal gewoon uit de kringloop om de hoek. "De uitdaging voor mij is dat ik iets zie waarvan ik denk: dat past mij wel. Dat kan een kistje wezen, dat kan een trommeltje wezen, maar het kan ook gewoon een plank wezen", legt Hans uit. Al doende ontstaat de gitaar. Een oud koektrommeltje, wandelstok erin als gitaarhals, snaar erop en spelen maar. "Dan hoop ik altijd dat er ook een klein beetje klank uitkomt", lacht de gitaarbouwer.

Voor de klas

Hans heeft jaren in het onderwijs gezeten. Maar nu, na zijn pensioen, staat hij nog steeds af en toe voor de klas. Met zijn gitaren. "Binnenkort ga ik een bluesproject doen op een basisschool in Baflo. Dan ga ik vier lessen doen met de kinderen van de bovenbouw over de blues, het ontstaan van de blues én dan gaan ze allemaal een gitaar bouwen. Met één snaar erop. Een zogeheten Bo Diddley-gitaartje", vertelt Hans enthousiast.

Zelf aan de gang

Inmiddels heeft hij zo'n honderd gitaren gemaakt. Van wieldoppen, kistjes, nummerplaten en nog veel meer. "Denk niet te gauw dat je het niet kunt. Pak een bakje, zoek een stuk bezemsteel op en voor mijn part neem je een stuk visdraad om eerst uit te proberen. Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, maar het gaat erom dat je er lol in hebt."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.