Nieuwe appartementen in 'Oude Jannes' Hoogeveen, bewoners gaan pand delen met vleermuizen

Ron Akkerman van Treant (m), Marcel van Halteren van Woonconcept (r) en Bert Moormann van Domesta (l)
Van links naar rechts: Bert Moormann (Domesta), Ron Akkerman (Treant) en Marcel van Halteren (Woonconcept) © Treant
Het voormalig Jannes van der Sleedenhuis in Hoogeveen wordt een nieuw zorgcomplex. In het 'Oude Jannes' komen 102 zorgappartementen voor Treant. Ook voor de dwergvleermuizen die er zitten blijft plek.
Naar verwachting wordt nog dit jaar begonnen met de vernieuwing van het gebouw aan Eisenhowerstraat dat nu nog in bezit is van woningcoöperatie Woonconcept. Het complex wordt verkocht aan woningcoöperatie Domesta, die het hoofdgebouw met de nieuwe appartementen aan Treant verhuurt.
Het gebouw wordt omgedoopt tot het nieuwe woonzorgcentrum Olden Kinholt. Het huidige Olden Kinholt, 250 meter verderop, voldoet namelijk niet meer aan de eisen van deze tijd.

Vleermuizen

Woonconcept wilde aanvankelijk woningen bouwen op de plek van het Oude Jannes, dat al jaren geen dienst meer doet als zorglocatie. Dwergvleermuizen die in het gebouw verblijven, maakten sloop van het gebouw niet mogelijk. De dieren zijn beschermd en mogen niet gestoord worden.
In de nieuwe plannen blijven de buitenmuur en constructie bestaan. "Door alleen de binnenkant van het gebouw te vernieuwen, kan de beschermde dwergvleermuis die in de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur woont, er ook blijven wonen", meldt Domesta.

Zusterflat

Wat er met de zusterflat naast het hoofdgebouw gaat gebeuren, is nog niet definitief besloten. Er zijn plannen om ook die bebouwing intact te houden, te moderniseren en te verhuren aan mensen met een zorgindicatie.
In de gebouwen wonen nu mensen via een anti-kraakorganisatie. Zij zijn op de hoogte van het feit dat ze op zoek moeten naar een nieuwe woning zodra er herontwikkeling van de locatie concreet wordt.

Olden Kinholt maakt plaats voor woningen

Waar Domesta het Oude Jannes overneemt van Woonconcept, neemt Woonconcept op zijn beurt het Olden Kinholt aan de Kemperstraat over van Treant. De nieuwe eigenaar wil daar woningen bouwen.
Volgens directeur-bestuurder Marcel van Halteren is in in Hoogeveen veel vraag naar grondgebonden sociale huurwoningen voor ouderen om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. "We onderzoeken dan ook of we op deze locatie levensloopbestendige woningen kunnen bouwen, waardoor het rustige karakter van de buurt behouden blijft."
Het Oude Jannes van der Sleedenhuis
Het oude Jannes van der Sleedenhuis wordt het nieuwe Olden Kinholt © RTV Drenthe/Roy Schutte

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.