Gemeente Emmen trekt 6,5 ton uit voor sloop en verbouw De Drommedaar

De Drommedaar
De Drommedaar staat sinds april leeg na sluiting van het gelijknamige restaurant. © RTV Drenthe / Rien Kort
De gemeente Emmen is van plan om 6,5 ton uit te trekken voor de sloop van de aanbouw aan de achterkant van restaurant De Drommedaar. Het geld is ook bestemd voor de herinrichting van de achtertuin. Na de ingreep zet de gemeente het markante gebouw weer in de markt als horecapand.
Restaurant De Drommedaar maakte als horecapunt ooit onderdeel uit van de toenmalige dierentuin in het hart van Emmen. Na de verhuizing van de dierentuin in 2016, kwam de grond van het oude park in handen van de gemeente.
Bij het terrein zaten drie beeldbepalende stadsvilla's langs de rand van het park inbegrepen: Villa De Lindenhof (in gebruik als kunstenaarskwartier), het Hospershuis (onderkomen van streekomroep ZO!34) en De Drommedaar. De drie locaties staan nu in het tot Rensenpark omgedoopte gebied.

Sluiting

Het laatste pand deed in de tijd van de dierentuin, dienst als restaurant en kantoorpand. Eind 2018 verhuurde de gemeente het pand aan ondernemer Wouter van Liere die de villa heropende als restaurant. Eind maart viel het doek voor de horecagelegenheid.
Van Liere somde meerdere oorzaken op die hem tot die beslissing brachten: coronasluitingen, te weinig personeel, fors gestegen kosten en de energiecrisis.
Nu het pand sinds april leegstaat, wil de gemeente van de gelegenheid gebruik maken om het pand grootschalig aan te pakken. Het meest ingrijpende, is de sloop van het aangebouwde deel aan de achterzijde van De Drommedaar. Het grootste deel bestaat uit ruimtes die momenteel gebruikt worden door Centrum Beeldende Kunst en de Parkservice. Met beide partijen is inmiddels hun vertrek op korte termijn besproken.

Onder de maat

De aanbouw past niet bij de nieuwe uitstraling die de gemeente voor ogen heeft voor het entreegebied van het park. Bovendien is de staat van onderhoud van de aanbouw onder de maat. De keuken en een deel van de eetzaal zijn ondergebracht in het te slopen deel.
De gemeente plaatst hier een gloednieuwe aanbouw voor terug. Het pand wordt vervolgens weer als horecapand aangeboden aan potentiële huurders.

Tuinen terug

Onderdeel van de plannen is ook de herinrichting van de achtertuin. Het idee is om ook aan de voorzijde een tuin te laten terugkeren, net als bij De Lindenhof en het Hospershuis. Met dit plan wil de gemeente de historische aanblik van de drie villa's weer terug laten keren.
De Drommedaar is het geboortehuis van dierentuindirecteur Aleid Rensen. Het oorspronkelijke gebouw brandde in 2012 tot de grond toe af, maar werd herbouwd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl