Rauwe garagerock uit Meppel en de zevende elpee in de maak, dit is The Kryng

The Kryng bij Djammen
The Kryng bij Djammen © RTV Drenthe / Robbert Oosting
Met vijf singles, een ep en maar liefst zes volledige elpees in de afgelopen zes jaar is de productie van The Kryng op topniveau. De reden daarvan is de bodemloze inspiratieput van liedjesschrijver Mark ten Hoor uit Meppel. Samen met bassist en mede-Meppeler Peter Kroes en drummer Arjan Spies vormt hij garagerock- en nederbeatband The Kryng.
Een paar week geleden was garagerocksensatie The Heck uit de Zuidoosthoek te gast in Djammen, nu is het de beurt aan de Zuidwesthoek van de provincie.

Productie

Die grote hoeveelheid nummers is te danken aan de oeverloze stroom aan liedjes, ideeën en hersenspinsels van Ten Hoor. "Dat is wel hartstikke mooi ja", glimlacht de zanger en gitarist bescheiden. "Ik schrijf al heel lang nummers en ik denk dat er al nummers tussen zitten die al meer dan tien jaar oud zijn", relativeert hij de grote hoeveelheid uitgebrachte platen.
"Maar er zitten ook nummers tussen die een jaar terug zijn bedacht." Fans hoeven zich niet druk te maken dat de mappen op de muziekcomputer bijna leeg zijn: "Ik heb nog een heel archief", aldus Ten Hoor.

Dromen

"Als ik in goede doen ben, dan komt er wel wat uit." En dat moet ook wel, want naast The Kryng is de Meppeler ook nog actief als frontman van regio-piratenbeatband Combo Koedijk, met ook een gemiddelde van een elpee per jaar. "Ik lever de basis aan zeg maar, dus de akkoorden, de zang en de tekst. Peter en Arjan die hebben vaak wel ideeën voor arrangementen in de studio", vertelt hij.
Hoe het kan dat hij altijd liedjes paraat heeft is onduidelijk. "Of ik droom 'm of zo en ik wordt er mee wakker. Da's wel makkelijk", grapt hij. "Dan hoef ik alleen nog maar een tekst te bedenken eigenlijk."

De betere platenzaak

Bij jaren zestig garagerock hoort natuurlijk vinyl en daarom verschijnen alle singles en albums van zowel Combo Koedijk als The Kryng op vinyl uitgebracht. Die worden volgens bassist Peter Kroes verkocht bij de 'betere platenzaak'.
Zoals bijvoorbeeld Elpee in Groningen, waar de platen van het powertrio meermaals in de aanbevolen jaarlijkse top dertig hebben gestaan door de inmiddels overleden Jan Kooi. "Die heeft onze eerste single ook uitgebracht", vertelt Ten Hoor. Wereldberoemd zal The Kryng niet worden, maar de heren hebben in de nederbeatwereld menig hart veroverd.
Ik vind dit mooier dan al dat geproduceerde spul wat je doorgaans op de radio hoort
Arjan Spies - drummer

The Kik

Ten Hoor en Kroes hebben hun garagerockstrepen de afgelopen jaren wel verdiend in het Noorden door in verschillende bandjes in het genre te spelen. Maar ook drummer Arjan Spies is geen onbekende in die wereld. Sterker nog: in het dagelijks leven is de Veenendaler gitarist bij Nederlands bekendste nederbeatband The Kik.
Via internet kwam hij in aanraking met de muziek van Ten Hoor. "Ik ben eigenlijk al heel lang fan van Mark", legt Spies uit. Via onder andere het online bandplatform Bandcamp hoorde hij de muziek van de Meppeler en werd enthousiast. "Op een gegeven moment heb ik eens een keer een mailtje gestuurd van: hee, zullen we eens wat gaan opnemen?" En zo geschiedde.
Een van de nummers die het trio speelde tijdens de djammenopnames was Let me drive you wild. Een nummer van het eerste album, over de liefde. "De liefde ja. Ja, dat kun je wel raden", grapt Ten Hoor.

Studio Teepdek

"Wat het voor mij heel interessant maakt is", vertelt Spies over garagerock, "om maar even een standaard term te gebruiken; dat het heel puur is, weet je wel. En dat het ook ongelikt is. Ik vind het spannend omdat je altijd denkt: gaat het allemaal goed?" Tijdens liveoptredens staat de band zonder al te veel poespas op de planken en dat geeft volgens de drummer wel een kick. "Het is, in ons geval dan, gewoon drie gasten die muziek staan te maken. Ik vind dat prachtig."
Ook dit jaar kunnen luisteraars zich opmaken voor een nieuwe plaat. "We hebben altijd nieuwe platen klaar", vertelt Kroes. De onuitputtelijke bron van Ten Hoor biedt nog een stuk of wat albums. "We zijn eigenlijk het hele jaar door aan het opnemen", legt Spies uit. Zowel The Kryng als Combo Koedijk maken gebruik van Studio Teepdek, de studio van The Kik in Rotterdam, waar Spies uiteraard kind aan huis is. "Er is altijd ruimte, het is alleen dan even de tijd vinden."
"Eens in de zoveel tijd spreken we af: hee, gaan we weer wat doen? Dan gaan we in de bibliotheek van Mark speuren naar wat we dan op gaan nemen." En zo ligt waarschijnlijk dit jaar de zevende elpee bij de 'betere platenzaak' in de schappen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl