Kippenboer krabbelt zeven maanden na verwoestende brand Graswijk weer op

Jarno Jansen
Pluimveehouder Jarno Jansen op de plek van zijn uitgebrandde stal © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Dertigduizend kippen verloor boer Jarno Jansen uit Graswijk bij een brand in oktober. Na een lastige periode schijnt de zon weer een beetje voor de pluimveehouder, die al druk bezig is met de planning van een nieuwe kippenstal.
"Tja, hier stond ie dus. Nu is het alleen nog maar een lege betonplaat, that's it." Jansen spreidt zijn armen en slaat ze tegen zijn heupen. Hij tuurt over de lege vlakte waar een jaar geleden nog zijn schuur was. De schade: zeker een miljoen euro.

Stal niet te redden

Terwijl de brand uitbrak was Jansen niet aanwezig, maar aan het werk op het melkveebedrijf van zijn vrouw. Een vriend die wel in Graswijk was, zag rook uit het dak komen en waarschuwde zowel de brandweer als de kippenboer. "Het was helemaal mis en hij vroeg of ik zo snel mogelijk wilde komen. Dus dat hebben we toen gedaan."
Jansen haastte zich naar Graswijk en bij aankomst stond zijn terrein al vol met hulpdiensten. Grote vlammen sloegen metershoog uit het dak van de stal. Die bleek niet meer te redden, maar de brandweer wist wel te voorkomen dat de brand oversprong naar een andere kippenstal en het eierenlokaal.

Machines ongedeerd

Door dat optreden van de brandweer kan Jansen zijn bedrijf tot nu toe voortzetten. Een wonder, noemt de kippenboer het zelf. In het eierenlokaal staan ook de peperdure sorteermachine en bijbehorende robot. Ondanks flink wat rook- en waterschade doet de apparatuur het gewoon nog.
Kippenboer blikt terug op verwoestende brand Graswijk
"Dat had ik nooit verwacht, toen ik een dag na de brand het lokaal binnenkwam. Ik heb ze laten controleren en ook daarna bleek dat ze nog kunnen draaien. Anders had ik de eieren weer ouderwets met de hand moeten rapen", lacht Jansen.

Nieuwe kippenstal

Qua productie is de kippenboer er wel op achteruit gegaan. De helft van zijn kippen stierven bij de brand en de overige dieren waren nog wekenlang van de leg. Nog steeds is Jansen bezig met zijn verzekeringsmaatschappij en de gemeente Assen om de stal te herbouwen, al zitten die gesprekken volgens hem in de laatste fase.
Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is volgens Jansen ondanks meerdere onderzoeken naar de oorzaak nog steeds niet opgehelderd. Daar zit de pluimveehouder niet echt mee. Met tranen in zijn ogen vertelde Jansen in oktober voor de camera van RTV Drenthe over het verlies van zijn kippen, maar inmiddels heeft hij de stalbrand verwerkt.
Zijn focus gaat nu naar de bouw van de nieuwe stal, op dezelfde plek als de oude. "Als het aan mij ligt, staat hij er dit jaar nog. Volgens mij is dat haalbaar: de vorige hebben we ook in twee maanden gebouwd. Dus dat zal nu ook wel lukken."

ValenTTino Rossi

Voor fans van de TT - en in het bijzonder van Valentino Rossi - heeft Jansen goed nieuws. Op zijn oude stal zat een grote schildering van het nummer van de motorcoureur. De grote 46 komt als het aan hem ligt weer terug op de nieuwe stal. "Dat denk ik wel. Het hoort er toch een beetje bij."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.