Nieuwe woningen en winkelcentrum: nieuw elan voor Emmer wijk Angelslo

Winkelcentrum Angelslo
De eigenaar van het overdekte winkelcentrum overweegt een opfrisbeurt © RTV Drenthe / Rien Kort
Plannen voor woningen op de plek van het garagebedrijf aan de Statenweg. Een opfrisbeurt van de omgeving van het lokale winkelcentrum. Op welke wijze worden de locaties van het Drenthe College en Carmelcollege ingevuld als beide scholen verhuizen uit de wijk? En hoe wordt de verouderde en monotone woningvoorraad in de wijk aangepakt?
Allemaal initiatieven en vraagstukken die aan bod komen in de nieuwe stedenbouwkundige visie van de Emmer wijk Angelslo. Met deze 'routekaart' tot 2035 wil de gemeente vervolgstappen kunnen zetten om de woon- en leefbaarheid van de wijk te verbeteren.
Een van de speerpunten is het verduurzamen en verbeteren van de bestaande woningen. Het leeuwendeel van de huizen in de Emmer wijk (ongeveer 7700 inwoners) stamt uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De meeste woningen zijn of sterk verouderd of slecht geïsoleerd.

Renovatie en nieuwbouw

De gemeente wil twintig procent van de gedateerde woningen slopen en er nieuwbouw voor in de plek zetten of de woningen renoveren. Bovendien moet er meer variatie komen in de monotone uitstraling van de woningen in de wijk.
Een pittige opgave, verwacht wethouder Jisse Otter. De woningmarkt is nog steeds krap, dus alles wat met stenen te maken heeft is schreeuwend duur. "Een woning in Angelslo kon je een aantal jaren geleden nog voor 60.000 of 70.000 euro kopen. Nu is dat al een ton meer." Dat kan lastig zijn voor het verduurzamen van de huizen, aldus Otter. "En slopen is ook prijzig geworden."
Een voorbeeld om dat probleem deels te op te lossen is door bestaande woningen om te bouwen tot woonhofjes of grotere complexen. Hij wijst op twee grote flatgebouwen aan de Haasackers, die door een dakconstructie met elkaar zijn verbonden.

Egmondflats

In de visie bieden vooral de uit twee lagen bestaande Egmondflats kansen bij een vernieuwingsslag. "Rondom deze complexen is veel ruimte. Stel, je zou er een weghalen, dan ontstaat er op slag veel nieuwe ruimte om te ontwikkelen." Rondom de Torflang speelt dit ook. Interessante gebieden om nader naar te kijken, aldus Otter
Woningbouwcorporatie Lefier, eigenaar van deze flats met 180 appartementen, zal hier een rol in spelen. Volgens een woordvoerder zijn er op de korte termijn nog geen plannen in de maak voor de flats. Ongeveer tien jaar geleden zijn alle woningen nog verduurzaamd.
Egmondflats
Een van de Egmondflats in de wijk Angelslo © RTV Drenthe / Rien Kort

Garagebedrijven

Langs de Statenweg, de centrale verkeersader door de wijk, zijn een aantal plannen in de maak die positief kunnen bijdragen aan de uitstraling van Angelslo, vindt de gemeente. Bij de westelijke wijkentree bevindt zich een garagebedrijf waar momenteel Adam Autoservice, een outlet en een vloerenspecialist zijn ondergebracht. Volgens Otter hebben de pandeigenaren plannen voor woningen op deze plek. "Je kunt flink wat woningen kwijt op deze locatie, al gauw zestig tot zeventig appartementen."
De pandeigenaren willen hun plannen vooralsnog niet toe lichten.

Winkelcentrum

Ook in het nabijgelegen winkelcentrum bestaan plannen. Vorig jaar werd bekend dat de Aldi van de Peyershof gaat verhuizen naar de Statenweg. Op de bedachte plek bevindt zich nu nog het gedateerde wijkcentrum.
Dit gebouw wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuw pand met twee lagen. Op de begane grond komt de nieuwe supermarkt, de bovenliggende etage gaat dienst doen als het nieuwe wijkcentrum. De vergunningsaanvraag gaat binnen enkele weken de deur uit. Het oude gebouw zou dan dit najaar tegen de vlakte kunnen, verwacht Otter. De parallelweg tussen het winkelcentrum en de Statenweg wordt mogelijk een fietsstraat met ruimte voor meer groen.

Verbindingsweg

De gemeente is daarbij van plan de omgeving van het winkelcentrum op te frissen en een verbindingsweg aan te leggen tussen de twee parkeerterreinen achter het winkelcentrum. In de visie staat de nabijgelegen moskee vanwege deze ontwikkeling mogelijk moet worden verplaatst.
Otter: "De moskee hoeft niet te verdwijnen. De verbindingsweg kan er prima aan langs. Maar de moskee wil mogelijk uitbreiden en de vraag is in dit geval welke kant ze op willen." Een woordvoerder van de moskee bevestigt dat ze graag willen uitbreiden vanwege ruimtegebrek.
Verhuizen is ook een optie, maar de voorkeur gaat in dat geval uit naar een plek in de nabijheid van de huidige locatie. "Ons is in het verleden voorgesteld om ons te vestigen bij de Meerdijk. Dat zagen we niet zitten, omdat we dat wel erg ver verwijderd zijn van de huidige woonomgeving." Volgens de woordvoerder wacht de organisatie op de uiteindelijke plannen voor de weg.
Projectkaart Angelslo
Projectkaart van de wijk Angelslo © Gemeente Emmen

Verhuizing scholen

De gemeente houdt ook rekening met de voorgenomen verhuizing van zowel het Drenthe College als het Carmelcollege uit de wijk. Het Drenthe College heeft plannen om samen met hogeschool NHL Stenden samen naar een nieuwe locatie te verhuizen op de Zorgcampus op het voormalig terrein van zwembad Aquarena.
Het Carmelcollege onderzoekt een mogelijke verplaatsing naar Sport- en Businesspark De Meerdijk. De locaties van verschillende schoolgebouwen en de sporthal van Angelslo komen in dat geval vrij. Volgens de gemeente bieden deze plekken in dat geval mogelijkheden voor de komst van woningen of voorzieningen. Otter: "Deze ontwikkelingen zitten nog in de verkenningsfase. Maar gezien de locaties zich dichtbij het winkelcentrum bevinden, is dit bij de eventuele verhuizing van beide scholen een geschikte plek voor wonen."

Statenweg

De Statenweg krijgt ook een ander karakter, zo wordt in de visie voorgesteld. Aangezien de Dordsestraat steeds belangrijker is geworden als aanrijroute richting het Emmer centrum, is het plan om deze weg beter in te bedden in de wijk. Gedacht wordt aan meer voorrangspleinen bij kruisingen (zoals al eerder bij de Landschapslaan) aan te leggen. Bovendien is het de bedoeling de weg met meer groen in te steken.

Volkshuisvestingsfonds

Voordat er een stap ondernomen wordt, moet eerst de visie worden vastgesteld door de gemeenteraad. Bij groen licht wordt er een agenda en een planning op de middellange en lange termijn opgesteld. Prioriteit wordt gegeven aan de locatie met de garagebedrijven en de oostelijk gelegen woningclusters.
Voor de financiering van de gemeentelijke projecten moeten nog knopen worden doorgehakt. "Maar eerst is een klap op deze visie nodig", stipt Otter aan. "Zodra dat rond is, wil dat nog niet zeggen dat we meteen met alles aan de slag gaan. Maar we zijn dan in de gelegenheid de plannen verder uit te werken." Alles met het oog op het toekomstbestendig maken van de wijk Angelslo.
De gemeente denkt deels te kunnen putten uit het Volkshuisvestingsfonds en de Regiodeal. Emmen ontving samen met Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden 28 miljoen euro uit het eerstgenoemde fonds. Uit dat potje heeft Emmen 18 miljoen euro gereserveerd voor het opknappen van de woningen in onder meer wijken zoals Angelslo.
Garagebedrijven Statenweg Angelslo
Er worden plannen gesmeed voor de locatie met de oude garagebedrijven aan de westzijde van Angelslo © RTV Drenthe / Rien Kort

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.