Raad van Coevorden schiet met scherp op vergunningverlening padelbanen

Er komen twee padelbanen in Nijeveen
Er komen twee padelbanen in Nijeveen © Afbeelding van Jonas via Pixabay
De gemeenteraad van Coevorden noemt de komst van padelbanen bij tennisclub CTC in Coevorden onwenselijk. De fracties BBC2014, PvdA en CDA riepen met een motie zelfs op de vergunning te weigeren. Het plan heeft tot veel onrust geleid bij omwonenden die voor geluidsoverlast vrezen.
De club heeft het college gevraagd om de beslissing tot eind september uit te stellen. Wethouder Erik Holties wil de club de ruimte geven om te kijken naar mogelijke alternatieven en maatregelen.
Wat is padel?
Padel is een combinatie van tennis en squash en wordt gespeeld op een veld met glazen wanden eromheen. De bal raakt tijdens het spel geregeld één van de wanden, wat een kenmerkend geluid oplevert. Daar zitten buurtbewoners nabij de Nordhornstraat in Coevorden niet op te wachten. De sport stijgt de laatste jaren in populariteit, waardoor tennisclubs het steeds interessanter vinden om een padelbaan aan te leggen.

200 meter

Michel Blanken (PvdA) juicht sporten alleen maar toe. "Maar midden in een woonwijk, dan wordt het een heel ander verhaal. Wie wil een padelbaan in zijn achtertuin? Wij in ieder geval niet." Volgens Blanken veroorzaakt de sport 10 tot 15 decibel meer geluid dan tennis. Relatief gezien is dat dan honderd keer luider. Bovendien wordt ook hinder verwacht van de bijbehorende veldverlichting.
Hij wijst daarbij ook op de richtlijnen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Banen mogen niet binnen 200 meter van een woonomgeving worden aangelegd, zoals in deze situatie het geval is. "Al meer dan 30 zaken zijn voor de rechter gekomen, die de banen heeft laten sluiten." Volgens Blanken moet er gezocht worden naar een alternatieve locatie.

Voorkomen beter dan genezen

Blanken kreeg bijval van Henk Mulder (BBC2014). "De ophef is begrijpelijk. Mensen kunnen niet langer rustig in hun tuin zitten en de kinderen kunnen niet slapen." Beter voorkomen dan genezen, legde hij voor. In meer dan één opzicht, stelde Mulder. "We willen de club behoeden voor een financiële strop. Bij het overtreden van de geluidsnormen is de club genoodzaakt om geluiddempende maatregelen te nemen. Of ze moeten mogelijk de baan zelfs afbreken."
Volgens Mulder is het beter om te kijken naar een binnenbaan of een locatie buiten de bebouwde kom voor de baan.

Juiste pad

De motie kon rekenen op de steun van de voltallige raad minus de VVD. Volgens fractielid Irma Talens werd met de weigering door het college niet het juiste pad bewandeld. "Als een bedrijf een verzoek tot vestiging indient, kunnen we dat zomaar weigeren als het anderen niet zint?"
De VVD liet wel weten de komst van de padelbanen op deze plek ook niet te zien zitten. "Maar geef de club de tijd om onderzoek te doen naar akoestische of geluidwerende maatregelen", aldus Talens.
Wethouder Erik Holties reageerde op de kwestie door te stellen dat hij niet meegaat in het verzoek, en eerst in gesprek gaat met de tennisvereniging. De club heeft de wethouder vandaag gevraagd de beslissing tot 30 september op te schorten. "Ik begrijp dat uitstel tot nieuwe onrust kan zorgen onder buurtbewoners. Maar ik wil CTC die ruimte bieden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl