Kippenboer uit Hijken in actie tegen zonnepark

Een kippenboer uit Hijken verzet zich bij de Raad van State tegen de aanleg van 21 hectare aan zonnepanelen pal naast zijn bedrijf aan De Lotten. Het zonneveld moet 3.000 huishoudens van stroom gaan voorzien.

De pluimveehouder vreest dat het zonnepark, dertig meter ten zuiden van zijn bedrijf, toekomstige bedrijfsuitbreiding zal tegenwerken. Voor dat uitbreidingsplan heeft hij al een principetoestemming van de gemeente Midden-Drenthe. Nieuwbouw, zoals een nieuwe voedersilo, kan schaduw geven op de zonnepanelen. Hij verwacht dat het problemen kan veroorzaken.

Volgens de gemeente Midden-Drenthe heeft de aanleg van het zonnepark geen nadelige effecten. De uitbreiding van het kippenbedrijf zal aan de noordkant van het bedrijf zijn. Tussen de zonnepanelen en de toekomstige uitbreiding blijft dan een afstand van 150 meter, aldus de gemeente.

'Tast landschap aan'

De kippenboer heeft meer bezwaren. Hij vindt dat het park het open landschap te veel aantast en dat het dorp Hijken te klein is voor zo'n groot zonneveld. Ook zou volgens hem het maatschappelijke draagvlak ervoor ontbreken.

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat tussen de rijen zonnepanelen vier meter tussenruimte komt. Zo wordt aantasting van het landschap voorkomen. Verder levert het park in Hijken een bijdrage aan het doel om in 2050 in Midden-Drenthe 140 hectare zonnepanelen te hebben. Of de vergunning voor het zonnepark overeind blijft, beslist de Raad van State over enkele weken.

Meer over dit onderwerp:
Raad van State Hijken Zonneakker
Deel dit artikel: