Theodoor V. volgende week opnieuw voor rechter om verlenging voorarrest

Voorplein Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Voorplein Wilhelmina Ziekenhuis Assen © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Verpleegkundige Theodoor V. uit Veenhuizen moet donderdag 1 juni opnieuw voor de rechter verschijnen. Dan wordt bepaald of zijn voorarrest wordt verlengd.
Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. V. zit sinds 17 april vast. De zitting is achter gesloten deuren.

Verklaring

Theodoor V. heeft toegegeven twintig patiënten te hebben gedood in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Dat zou tussen maart 2020 en mei 2022 zijn gebeurd op de longafdeling van het ziekenhuis, waar coronapatiënten werden verpleegd. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte eerder al bekend dat V. tegen medewerkers van GGZ Drenthe heeft verklaard dat hij het leven van een twintigtal patiënten voortijdig heeft beëindigd. Dat zou hij hebben gedaan zonder medeweten van een arts.
Het onderzoek is lastig voor het OM omdat V. geen verdere informatie geeft over zijn slachtoffers. Hij zou geen namen noemen en ook geen informatie geven die kan leiden naar de slachtoffers. Dat maakt de zoektocht van justitie naar de slachtoffers extra lastig, aangezien alleen een verklaring van een verdachte niet voldoende is om iemand te veroordelen.

'Geschokt'

"De aanhouding heeft ons geschokt", zei Hans Mulder van de raad van bestuur van het Asser ziekenhuis eerder al. Het ziekenhuis deed aangifte vanwege een brief die het had ontvangen van GGZ Drenthe. De zorgorganisatie ging in de gestuurde brief richting het WZA in op gesprekken die Theodoor V. voerde met meerdere hulpverleners. In die gesprekken vertelde hij over zijn vermeende daden.
De hulporganisatie nam de verklaring van V. zo serieus dat na uitvoerig overleg en het inwinnen van juridisch advies besloten werd om de geheimhoudingsplicht te doorbreken en de zaak te melden aan het WZA.
In Drenthe wonen meerdere mensen met dezelfde voornaam en een achternaam die begint met een V. We willen er nadrukkelijk op wijzen dat het in onze berichtgeving over de verdachte verpleegkundige gaat om Theodoor V. uit Veenhuizen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.