Emmen wederom verkozen tot minst aantrekkelijke gemeente, maar scoort goed op 'blauw en groen'

Egnoaber Raadhuisplein Emmen
Het Raadhuisplein in Emmen © Robbert Oosting / RTV Drenthe
Emmen is opnieuw de minst aantrekkelijke gemeente om in te wonen. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten 2023, die de vijftig grootste gemeenten onder de loep neemt.
Om de aantrekkelijkheid van steden te bepalen, wordt gekeken naar zaken als werkgelegenheid, cultureel aanbod, veiligheid en onderwijs. Al met al domineren gemeenten in de Randstad in de top van de ranglijst. Zo staat Amsterdam weer bovenaan, gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht.

Emmen scoort goed op verkoeling

Atlas Research vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten met elkaar op meer dan vijftig punten. Waar het gaat om verkoeling in de buurt van woningen, is Emmen een positieve uitschieter. Daar staat het grootste aandeel van woningen die op minder dan 300 meter staan van een bron van verkoeling.
De Drentse gemeente heeft op Amstelveen na ook "het grootste aandeel groen in de straat", melden de onderzoekers. In veel andere opzichten scoort Emmen juist laag. De stad staat, ondanks het vele groen, qua woonaantrekkelijkheid onderaan de lijst.

Klimaatverandering en vergrijzing

De opstellers van de gemeentelijst wijzen erop dat de combinatie van klimaatverandering en vergrijzing de waarde van "groen en blauw" in de buurt des te groter maakt. Water en begroeiing zorgen immers voor schaduw en verkoeling. "Ouderen zijn bijzonder gevoelig voor hittestress en zullen dus veel baat hebben bij koelere straten in een veranderend klimaat.
Juist in tijden van vergrijzing, waarin daarnaast wordt verwacht dat ouderen langer thuis blijven wonen, kan groen en blauw in de straat helpen om die beleidsdoelstelling te verwezenlijken", klinkt het.
De meeste Emmenaren zijn het niet eens met de laatste plek op de ranglijst, zo blijkt uit de reacties in de onderstaande video. (Tekst gaat verder onder de video)
Emmen wederom verkozen tot minst aantrekkelijke gemeente

Groen en blauw

Arnhem heeft volgens deze editie de grootste zogenoemde "groenblauwe aantrekkelijkheid". Daarmee bedoelen de opstellers een combinatie van beplanting en water. De Gelderse stad is niet alleen dicht bij de Veluwe gelegen, het grootste natuurgebied van Nederland, maar heeft ook relatief veel water en groen in de stad. Op dit punt wordt Arnhem gevolgd door Zwolle en Velsen.
Mensen zijn niet alleen bereid om te betalen voor een woning in een wijk met veel groen of blauw, maar ook voor een woning op een plek met veel groen en blauw binnen acceptabele reistijd, stelt Atlas. Aan de andere kant lijkt het vooralsnog niet doorslaggevend voor hoe aantrekkelijk een woonplaats wordt gevonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl