Einde aan uniek tijdperk van Sportcafé Radix in Smilde

Na ongeveer vijftig jaar stopt Jan Radix met zijn sportcafé
Na ongeveer vijftig jaar stopt Jan Radix met zijn sportcafé © Josien Feitsma / RTV Drenthe
Wie weleens in Smilde is gaan sporten, zal het fenomeen van Sportcafé Radix niet zijn ontgaan. Met ludieke acties en attributen is de kroeg in de Smeltehal een begrip in het dorp. Na bijna vijftig jaar sluiten nu de deuren.
"Als je jong bent kun je dag en nacht door, maar hoe ouder je wordt, hoe minder dat wordt", vertelt Jan Radix. Zijn ouders startten 47 jaar geleden met het sportcafé. Radix nam later samen met zijn vrouw Gineke het stokje over. "Zij is echt mijn steun en toeverlaat geweest in al die jaren en vergeet natuurlijk niet Coco (de papegaai, red)."
Het was niet alleen het trio dat voor herinneringen zorgde in de kroeg. Voornamelijk bezoekers, personeel en ook bekende mensen zoals Johan Cruijff of spelers van Barcelona die bij Radix aan de bar te vinden waren.
In de loop van de jaren verzamelde Radix steeds meer unieke items. Bierpullen aan het plafond, stuivers in de coating van de bar of wat dacht je van alle verkeersborden aan de muren. "We hebben daar nog iedere dag plezier van. Je hebt direct een gesprek met mensen", vertelt hij.
Sportcafé Radix in Smilde stopt

De verkeersborden van Radix

De borden heeft hij zelfs van gemeenten die ondertussen niet meer bestaan, zoals de gemeente Smilde. "De meeste plaatsnamen hebben we wel. Twee dagen voor de gemeentelijke herinrichting kwam een gemeenteopzichter bij me. Hij zei: Jan, als je nog iets wilt, dan moet je nog even op pad want over twee dagen gaan de borden eraf en dan worden ze vernietigd. Zodoende zijn we nog aan een paar borden gekomen."
Het plaatsnaambord van Rotterdam is er niet meer te vinden. "We hadden hier eens een voetbaltoernooi en er kwamen allemaal jongens in capuchon binnen. Die kijken, pakken het bord van Rotterdam van de muur en ze knikken dat zo door. Het waren Ajacieden. Nou, daar sta je dan als caféhouder tegenover. Het is allemaal goed afgelopen, maar er is geen nieuw bord Rotterdam gekomen. "

Geen opvolger

Treurig dat het nu allemaal stopt is Radix niet. Hij vindt het wel mooi geweest. "Ik heb er wel zin in. Het is niet met pijn in het hart."
Het enige waar hij moeite mee heeft is dat er geen opvolging is. In 2018 zegde Radix zijn contract bij de gemeente op in de hoop dat ze op tijd op zoek zouden gaan naar een nieuwe uitbater. Door corona werd het uitgesteld. "Een week of drie geleden kwam er pas actie, zonde", zucht Radix.
Nu moeten alle spullen worden geveild terwijl ze voor een nieuwkomer nog goedkoop konden worden overgenomen. "Als dorp en als verenigingen ben je gebaat bij een leuke sportkantine. Dat hoort erbij. Ik hoop dat het ooit weer zover komt."
Jan Radix kijkt in de fotoboeken
Jan Radix kijkt in de fotoboeken © Josien Feitsma / RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl