Man (28) uit Gasselternijveen verdacht van aanranding medewerkers

rechtbank_bordje_officier_van_justitie
De officier wil dat de man maandenlang de cel in gaat © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Tegen een man (28) uit Gasselternijveen is in een aanrandingszaak een celstraf van 34 maanden geëist, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Dit zou zijn gebeurd bij een stagiair en een minderjarige medewerker van zijn bedrijf.
De zaak kwam aan het rollen door de stagiair (26), die op 15 december de zedenpolitie belde. De begeleidster van de autistische en licht verstandelijk beperkte man deed namens hem aangifte. In details vertelde de man dat hij in oktober in de winkel van de verdachte mocht stagelopen.

Microchips

Tijdens zijn stage zou rekening worden gehouden met zijn beperkingen, maar zodra beide mannen alleen binnen waren, herhaalde de verdachte steeds hetzelfde protocol. De stagiair moest, bij bezoeken aan datacenters, naakt worden gefouilleerd omdat daarmee zogenaamd de smokkel van microchips voorkomen kon worden.
De verdachte voerde de fouillering zelf uit en betaste de man en verrichtte seksuele handelingen. Deze fouilleringen gebeurden steeds vaker, en op den duur kon de stagiair het niet meer aan. Hij gaf zijn stage op en vertelde zijn verhaal aan zijn begeleidster en later aan de politie.

De tiener weigerde

De agenten doorzochten het bedrijf in Gasselternijveen en vonden onder meer verscheurde protocollen. Een 16-jarige medewerker werd daarop gehoord als getuige. De jongen kwam met hetzelfde verhaal op de proppen. Ook hij was tijdens bezoeken naakt gefouilleerd en betast, vertelde hij. Toen het op seksuele handelingen aankwam weigerde de tiener medewerking. Hij weigerde pertinent en trok zijn kleding weer aan.

Seksbeelden voor een Amerikaans bedrijf

De moeder hoorde door dit verhoor wat haar zoon was overkomen en deed aangifte. De agenten vonden bij de verdachte naaktfoto's van de stagiair en de minderjarige medewerker.
Ook zaten er seksvideo's bij van een voormalige mede-eigenaar, die doorgestuurd waren naar het buitenland. De oud-compagnon zei dat hij door misleiding was aangezet tot de seksuele handelingen. De filmpjes die hij onder druk had gemaakt, zouden worden doorgestuurd naar een Amerikaans bedrijf waarmee een contract was getekend voor de levering van online seksbeelden.

Zaken kloppen niet

De man riskeerde hoge boetes als hij die beelden niet zou leveren. Achteraf kwam hij ook tot de ontdekking dat het Amerikaans bedrijf niet bestond, maar de verdachte dat bedrijf was. De Gasselternijvener sprak dit tegen. Hij ontsloeg zijn compagnon op staande voet, omdat hij zou frauderen en heeft inmiddels aangifte tegen hem gedaan, zei hij tegen de rechter.

Leugenachtige verdachte

De verscheurde protocollen die zijn gevonden waren kladjes, zei de verdachte tegen de politie. Hij wist dat hij de logo's van de datacenters daarvoor niet had mogen gebruiken. Tegenover de rechters zei hij dat hij deze stukken niet kende. Hij voelt zich slachtoffer van laster en smaad. Hij had hiervan aangifte willen doen, maar dat lukt niet zolang hij vastzit, zei de man.
De officier van justitie noemde de verklaringen van de verdachte leugenachtig, doordat die telkens worden verdraaid.

Autisme

Als kind werd bij de Gasselternijvener autisme geconstateerd. Daarnaast kampt hij naar eigen zeggen met een stressstoornis en de aandoening Gilles de la Tourette. De verdachte is kort gelden door een psycholoog onderzocht. Die stelde alleen autisme bij de man vast. De deskundige kon geen verband leggen tussen de stoornis en de ten laste gelegde feiten.

'Slinks en geniepig'

De officier van justitie noemde de verdachte een slinkse en geniepige man die misbruik maakte van zijn positie en het overwicht dat hij had. "Hij neemt geen verantwoordelijkheid en legt de schuld buiten zichzelf neer", zei de aanklager. Volgens advocaat van de verdachte is de Gasselternijvener erin geluisd en spant iedereen tegen hem samen. De verklaringen zijn volgens haar op elkaar afgestemd. Zij pleitte voor volledige vrijspraak.
Maar hiervoor ontbreekt een motief, sprak de officier van justitie dit tegen. Hij eiste naast de celstraf een verplichte behandeling en een contactverbod met de aangevers. De totale schadevergoeding van 20.000 euro kan volgens hem worden toegewezen.
De uitspraak is 7 juni.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl