Provincie Drenthe verbiedt TikTok op werktelefoon

Tiktok
Ambtenaren mogen geen TikTok meer op hun zakelijke appatuur hebben © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg
Ambtenaren van de provincie Drenthe mogen geen TikTok meer op hun zakelijke apparatuur hebben. De provincie heeft besloten de lijn van het Rijk te volgen op gebied van beveiliging van mobiele apparatuur.
"Dit betekent dat de provincie Drenthe de mogelijkheden voor het gebruik van applicaties en internetdiensten afkomstig van landen met een agressief offensief cyberprogramma weert op zakelijke bedrijfsmiddelen. Dit geldt onder meer voor de applicatie TikTok", laat de provincie weten.

Populaire app met korte filmpjes

TikTok is een app waarmee je korte filmpjes kunt maken en deze kunt delen met je vrienden en volgers. De app is in 2012 op de markt gebracht door het Chinese bedrijf ByteDance. De afgelopen jaren is het enorm populair geworden, in eerste instantie vooral onder jongeren als alternatief voor Facebook en Instagram, maar inmiddels lijkt een groot deel van de wereld de app te hebben omarmd.
Met de groeiende populariteit nam ook de kritiek toe op TikTok, onder meer vanwege de privacyregels. Die komen niet overeen met de westerse standaarden. In de Verenigde Staten werd TikTok in 2019 al een mogelijk dreiging voor de nationale veiligheid genoemd. Medewerkers van het bedrijf, en mogelijk ook de Chinese overheid, zouden inzage kunnen krijgen in privacygegevens van gebruikers. Dit wordt door het bedrijf ontkend.

Ook Groningen en Den Haag bannen TikTok

De provincie Drenthe is zeker niet de eerste werkgever die TikTok verbiedt op zakelijke apparatuur. Gisteren werd bekend dat de provincies Groningen en Limburg en de gemeente Den Haag TikTok in de ban doen op zakelijke apparatuur.
De Amerikaanse staat Montana gaat nog een stap verder. Daar is vorige week een wet aangenomen die het sociale medium verbiedt. Appstores van Google en Apple mogen de app hier niet meer aanbieden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.