Tulpenautomaat in Smilde staat er weer: 'Ik dacht, bekijk het maar' [update]

De tulpenautomaat is verplaatst (Rechten: RTV Drenthe/Aaldert Oosterhuis)
De tulpenautomaat is verplaatst
De tulpenautomaat in Smilde staat er weer. Sinds vanochtend kunnen mensen weer een bosje tulpen kopen bij bloembollenbedrijf Melanick van Jan en Yvonne Vos.
De automaat is alleen verplaatst naar de rechterkant van het hek. Vorig jaar januari werd de tulpenautomaat langs de Hoofdweg in Smilde geopend, maar niet veel later kreeg de familie Vos te horen dat-ie weg moest. Volgens de gemeente Midden-Drenthe was er geen vergunning aangevraagd, terwijl die wel nodig zou zijn.

Verbaasd

Een gesprek tussen de familie Vos, de gemeente en twee mensen van LTO afgelopen zomer leek een oplossing te bieden. "De gemeente vond het een goed initiatief. We hoefden de automaat alleen maar even aan de andere kant te zetten. Ook moesten we een vergunning aanvragen en een plattegrond en een schets inleveren. We waren helemaal verbaasd. Als ze dat direct gezegd hadden", zegt Jan Vos.
Vos deed de aanvraag en leverde de tekeningen in. "Maar we hoorden steeds niks", vertelt hij. "Toen kwam een man van de gemeente langs die zei dat we een bestemmingsplanwijziging moesten doen en met een tekening van een architect moesten komen." Vos zegt dat zo'n wijziging volgens zijn architect helemaal niet nodig is. Bovendien kost dat ook geld. "Maar daar gaat het mij niet om", aldus Vos.

'Ik verwacht de gemeente op de stoep'

De tulpenfamilie is er wel klaar mee. "Je moet niet 'is goed' zeggen en vervolgens met allemaal maren komen", legt Vos uit. Ik dacht: bekijk het maar. Ik heb de automaat neergezet op de plek waarvan de gemeente eerder zei dat dat goed was." Vos denkt dat dit nog wel een staartje krijgt. "Ik verwacht maandag de gemeente op de stoep."

Update: reactie gemeente Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe heeft een iets andere lezing dan Jan Vos. Woordvoerder Miriam Fokkema benadrukt dat de gemeente het initiatief van begin af aan al prima vond, maar dat bepaalde zaken wel goed geregeld moeten zijn. "Zoals de tulpenautomaat er nu staat, is ook zoals we hadden afgesproken. Maar we hebben nog wel een vergunningsaanvraag en toetsbare tekeningen nodig."
Volgens Fokkema is het de gemeente vooral te doen om de verkeersveiligheid. "Als er iets gebeurt, zijn wij als gemeente wel verantwoordelijk. We hebben contact opgenomen met de familie. Ons is toegezegd dat ze over een week alles indienen." De familie Vos heeft inderdaad tekeningen ingeleverd, maar deze zijn volgens de gemeente niet goed toetsbaar.
Ook is er volgens Midden-Drenthe geen bestemmingsplanwijziging nodig. "De automaat wijkt wel af van het bestemmingsplan, maar dat hoeft niet gewijzigd te worden. Er is ook geen architect nodig. We moeten een aanvraag hebben met toetsbare stukken, van het bouwwerk en van de verkeersveiligheid."

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.