'Straatnaambordjes in Assen schreeuwen om historische uitleg'

Met het koesteren van het erfgoed in de stad, moet Assen niet alleen denken in stenen, en dus in behoud van bijzondere gebouwen, maar ook denken aan belangrijke mensen uit de historie van de stad. Dat vindt de VVD in Assen. De liberalen willen daarom meer tekst en uitleg op straatnaamborden, die verwijzen naar die historische figuren.
De gemeente Assen heeft een erfgoedvisie opgesteld, die ervoor moet zorgen dat het cultureel erfgoed in de stad in de toekomst beter beschermd wordt. Maar volgens de VVD mist daarin aandacht voor alle bijzondere personen naar wie een straat is vernoemd.
Verhaal achter personen
De meeste straatnaamborden die verwijzen naar mensen van historische betekenis, zeggen heel veel Assenaren weinig tot niks, zo constateert VVD-fractievoorzitter Michiel Hasslacher. "Dus zorg ervoor dat het verhaal achter die namen meer bekend wordt. Zij zijn ook onderdeel van ons cultureel erfgoed, en daarom moet dat verhaal verteld worden."
De VVD wil daarom dat er op deze straatnaambordjes een korte aanvullende tekst komt, met meer uitleg wat die persoon voor de stad betekend heeft. 50PLUS is daar ook groot voorstander van, en gaf als suggestie om hiervoor de hulp in te roepen van historisch kenner Martin Hiemink uit Assen.
Straatnaambord nieuwe stijl
Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, gaf de VVD-voorman vanavond in de gemeenteraad verantwoordelijk wethouder Bert Jan ten Oever (Stadspartij PLOP) een nieuw straatnaambord voor de Collardslaan als voorbeeld hoe het ook kan. Daaronder staat beschreven dat het gaat om de vroegere Isaäc Collard, die burgemeester was in 1812, en vervolgens van 1813 tot 1817. "Hij werd in 1812 benoemd tot burgemeester, maar stapte op toen Napoleon door de Russen werd verslagen. In 1813 werd hij opnieuw benoemd", legt Hasslacher uit. "Zo'n vermelding van die verschillende jaartallen maakt mensen ook meer nieuwsgierig. Da's juist leuk."
Tekst gaat verder onder de foto

Goede suggestie
Wethouder Bert Jan ten Oever vindt het idee van de VVD, dat ook door 50PLUS wordt omarmd, 'een goede suggestie'. Hij neemt het dan ook mee in de praktische uitvoering van de nieuwe erfgoedvisie van Assen.
Wethouder Ten Oever onderschrijft het belang van meer kennis over de personen op de straatnaamborden. Al was het alleen maar, om zo te bewerkstelligen dat Assenaren de straatnamen juist uitspreken.
'Compleet verkeerd'
Zo refereerde hij eraan hoe vaak hij tegenkomt, dat sommige straatnamen 'compleet verkeerd uitgesproken worden'. Omdat Assenaren soms echt geen idee hebben, aan wie de straat de naam nu eigenlijk te danken heeft.
Voorbeelden ervan zijn de Smetanalaan, die in de componistenbuurt ligt, en de Nobellaan. In beide gevallen leggen veel Assenaren de klemtoon verkeerd, omdat ze niet weten welke historische persoon erachter schuilgaat. Zo is de Smetanalaan (met de klemtoon op de eerste lettergreep, red.) vernoemd naar de Tjechische componist Bedrich Smetana.
Ook de Nobellaan, verwijzend naar de Zweedse chemicus Alfred Nobel (met de klemtoon op de tweede lettergreep, red.) die in 1866 het dynamiet uitvond, wordt doorgaans verkeerd uitgesproken. De Nobelprijs is er dankzij hem.