Huiswerk voor RSG Wolfsbos rond nieuwbouwplannen, besluit uitgesteld

Harm Smeenge, RSG Wolfsbos
De school Harm Smeenge moet opgaan in het nieuwe schoolcomplex © Persbureau Meter
Scholengemeenschap RSG Wolfsbos heeft huiswerk gekregen. De school wil een nieuw complex bouwen en gaat Hoogeveen vragen om garant te staan voor een lening van 33 miljoen euro.
Alleen vindt de gemeente dat er nog onvoldoende informatie is aangeleverd om daarmee akkoord te gaan en vraagt om extra stukken. Het besluit dat de gemeenteraad over de garantstelling moet nemen is daarom - voor onbepaalde tijd - uitgesteld.
"We moeten nog een aantal vragen beantwoorden", vertelt directeur-bestuurder Dries Koster van de scholengemeenschap. "Bijvoorbeeld hoe wij reageren als de rente van de lening stijgt. Dat is nog niet duidelijk genoeg. Ook moeten we beter uitleggen waarom we de garantstelling nodig hebben."
Wat is een garantstelling?
Scholengemeenshap RSG Wolfsbos wil 33 miljoen euro lenen voor het nieuwe schoolcomplex. Daarbij hebben ze een gemeentegarantstelling nodig. Dat houdt in dat wanneer de school de lening niet meer kan terugbetalen, de gemeente de verplichtingen overneemt.
Binnen de huidige financiële regels van de gemeente is die garantstelling niet mogelijk. Een akkoord van de gemeenteraad is nodig om de regels op te rekken.

Vertraging?

Aangezien dus binnen de huidige financiële regels van de gemeente de garantstelling niet mogelijk is, moet de raad akkoord geven om het op te rekken. Dat zou voor de zomervakantie plaatsvinden, maar is nu verplaatst tot een later tijdstip. Hoogeveen moet zich eerst buigen over de nieuwe aangeleverde stukken.
De planning is dat het nieuwe schoolcomplex eind 2025 of begin 2026 opengaat. Koster denkt niet dat het project vertraging oploopt. "Dat ze wat langer doen over het beoordelen van de stukken is voor ons geen ramp. Als de raad het bespreekt in oktober of november, dan komt het wel goed. Uitstel is voor zowel de school als gemeente niet goed. We liggen niet wakker van de gestelde vragen. De samenwerking met de gemeente en het college verloopt goed."

Duurzaam en energieneutraal

RSG Wolfsbos wil dat er één nieuw schoolgebouw komt op de plek van de huidige campus, waar onder andere de scholen Groene Driehoek en Harm Smeenge staan. De verschillende scholen komen in het nieuwe plan onder één dak. Praktijklocatie De Meander blijft wel staan. Dat gebouw is volgens Wolfsbos nog relatief jong en niet aan vervanging toe.
De school heeft een aantal redenen om voor nieuwbouw te gaan. Een aantal gebouwen die er nu staan zijn op leeftijd. Het oudste pand is vijftig jaar oud. Dat brengt veel onderhoudsproblemen met zich mee, denkt het bestuur. Die problemen worden opgelost met een nieuw complex dat duurzaam en energieneutraal wordt.

Kleiner

Duidelijk is dat het nieuwe schoolcomplex kleiner moet worden. De school stemt het aantal vierkante meters af op het het aantal verwachte leerlingen dat gebruik gaat maken van het gebouw.
Mocht Hoogeveen uiteindelijk akkoord zijn met de plannen, betekent dat ook dat de gemeente zelf moet investeren in bijvoorbeeld voldoende sportvoorzieningen en infrastructuur. De sloopkosten van de huidige gebouwen worden bepaald in nadere overeenstemming tussen de gemeente Hoogeveen en de school.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl