Een vossenjacht zonder vos

Tientallen ruiters achtervolgden vandaag te paard een groep bloedhonden, die op hun beurt het spoor van een vos achterna reden. Dit gebeurde tijdens de 28e editie van de slipjacht vanaf het landgoed De Steinborg in Elp.

Bij slipjachten, die soms vossenjachten genoemd worden, wordt al jaren geen echte vos meer gebruikt als lokaas. Vooraf aan de start trekt een sliptrekker een jutenzak met vossenurine over de route. Dat zorgt voor het spoor dat de honden volgen en gaat dwars door weilanden, bossen en sloten.

Ger Stein is klaar voor de slipjacht (Rechten: RTV Drenthe)

Gastheer Ger Stein organiseert het evenement al jaren vanaf zijn landgoed, zo rond zijn verjaardag. Morgen wordt hij 76. "Ik hoop dit nog tot mijn tachtigste te kunnen doen. Het is een zware sport en al helemaal als je zo'n paard als de mijne hebt. Soms net iets te wild."

Stein is blij dat er weer veel mensen op de uitnodiging zijn ingegaan. "Het is niet een officiële wedstrijd en deelnemers hoeven zich ook niet op te geven, maar toch zijn er tientallen deelnemers."

Borreltje hoort erbij

Na een klein borreltje voor de ruiters worden de honden losgelaten en moeten de paarden in galop er achteraan. De tocht bestaat uit drie runs van acht kilometer en de ruiters worden gevolgd door een grote colonne auto's met vrienden en familie die met eigen ogen willen zien hoe hindernissen als sloten getrotseerd worden.

Onderweg komen ruiters hindernissen tegen, zoals deze sloot (Rechten: RTV Drenthe)

Deelnemers komen uit het hele land voor de Drentse tocht. "Midden-Drenthe is erg geschikt voor een slipjacht", vertelt Jacob Vrieling van de Hunt-commissie. "Het bevat veel natuurlijke hindernissen. We hebben een mooie route uitgezet door weilanden en over sloten."

Voor de paarden is het een zware tocht door Midden-Drenthe (Rechten: RTV Drenthe)

Tussen de runs is er bij de stop voor de ruiters tijd voor een drankje. De honden worden beloond met een koeienmaag. Uiteindelijk keert iedereen terug bij het landgoed in Elp.

Meer over dit onderwerp:
Midden-Drenthe slipjacht Ger Stein Steinborg Elp
Deel dit artikel: