Organisatie Ride&Run bedenkt truc om regels te omzeilen: 'Nu is het geen evenement'

Ride and run
De ruiters gaan wel door het bos, maar niet als evenement © RTV Drenthe
Het had op 16 juli een evenement moeten zijn waarbij vijftig ruiters en hun paard samen met een wandelaar of fietser een rondje door het Drents-Friese Wold konden maken. Maar de 21-jarige Marieke Elsenaar, organisator van het evenement, kreeg de vergunning niet rond.
Het broedseizoen en een plotseling verplaatst hek zorgde ervoor dat route 'ineens' binnen het Natura 2000-gebied valt. "En toen mocht het niet meer", vertelt Elsenaar in het tv-programma De Staat van Drenthe.

Verzin een list

Toch rijden de ruiters de 16e juli door het bos. Niet onder de noemer 'evenement', ze komen dan 'toevallig' samen. "Mensen mogen gratis bij ons parken; we wonen aan de rand van het Drents-Friese Wold. Ze krijgen een route mee en op die manier kunnen ze het evenement toch zelf ervaren zonder dat wij het officieel organiseren", aldus Elsenaar.
Elsenaar geeft meer uitleg in De Staat van Drenthe:
Ride&Run gaat op een andere manier door

Schade aan de natuur beperken

Een evenement dat dus geen evenement heet. Met dit soort trucs proberen evenementenorganisaties soms de regels te omzeilen om zo het aanvragen van ingewikkelde vergunningen te voorkomen.
Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht Meppel vecht vergunningen aan die niet voldoen aan de natuurregels. Hij ziet dit soort initiatieven het met lede ogen aan: "Als je dit hoort, zo'n evenement met vijftig paarden, dan denk je misschien: 'Dat kan toch geen kwaad?' Maar je moet je bedenken dat er elke dag wel mensen zijn die iets van dit gebied willen. Mountainbikers, hardlopers met de hond en paarden. Als je dat bij elkaar optelt dan is het toch een enorme belasting voor een Natura 2000-gebied. Wat al zwaar overbelast is."
Volgens Starre ligt er vooral een taak bij de overheid. "Zij moet de regie nemen. Maak duidelijk wat er al aan verstoring is."

Kromme regels

Hier is Elsenaar het mee eens. "Wij zijn ook in gesprek met de natuurbeheerder, want wij vinden het net zo belangrijk dat de natuur mooi blijft."
Maatwerk zou helpen, want nu is het niet meer te begrijpen. "In de regels van de natuurbeheerder staat dat wanneer je met twee mensen in de natuur bent, het al als evenement wordt aangemerkt. Dus als ik op een zondag met een vriendin een buitenrit wil maken zijn we al een 'evenement'. Als er een feest georganiseerd wordt waar 5000 man komen, is dat ook een evenement. Daar zit best wel een groot verschil tussen. Ik denk dat dit ook lastig is voor natuurbeheerders. Ze moeten ergens een grens trekken, maar waar ligt een redelijke grens?"
Het evenement op een ander moment of op een andere plek organiseren ziet ze niet zitten. "Na oktober zit je met het weer. Een andere plek is op zich een goede oplossing. Maar het kost ons dan heel veel geld. We organiseren het nu op onze eigen locatie. En op een andere locatie moeten we het terrein betalen en dat doorberekenen. Ik schat in dat veel deelnemers dan afhaken."
De Staat van Drenthe: Natuur vs. recreatie
In de Staat van Drenthe gaat het over recreatie en natuur. Die twee botsen steeds vaker. Aan tafel Geert Starre, hij noemt zichzelf 'Guerilla-jurist'. Hij pluist vergunningen uit om te kijken of ze kloppen. Klopt dit niet, dan maakt hij bezwaar en zet zo alles op alles om de natuur te beschermen. Marieke Elsenaar van de Ride&Run kreeg haar vergunning niet rond, en komt met een ander plan.
Wenda Bolhuis, Statenlid BBB, wil dat er één loket komt om orde in de chaos te scheppen. En Hans Slender van Kenniscentrum Events maakt zich zorgen over de toekomst van kleinere evenementen. Bekijk hier de hele uitzending.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.