Dure rapporten doen kleine evenementen de das om

Menwedstrijden Zuidwolde
Het paardenmennen in Zuidwolde © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een wandelevenement organiseren of een groot festival in de natuur. Organisatoren moeten door dezelfde regelbrij heen en moeten voldoen aan dezelfde eisen. Voor kleinere evenementen is dat vaak niet haalbaar.
"We zouden moeten kijken naar wat kan en wat niet kan in de natuur. Maar nu gaat het vooral om: wie kan de onderzoeksrapporten wel of niet betalen," aldus Hans Slender van het Kenniscentrum Events in het TV Drenthe-programma De Staat van Drenthe.

Een zak met geld

Met zo'n onderzoeksrapport moet worden aangetoond wat de stikstofuitstoot is en of het evenement schade toebrengt aan de natuur. Rapporten kosten geld. Om hoeveel geld het gaat is afhankelijk van hoe complex het evenement is. "Als het op hele kleine schaal is, dan heb je het misschien over 1000 à 1500 euro. Als je een evenement hebt wat een groot gebied beslaat dan is dat gewoon een stuk duurder," aldus Slender.
Dat zorgt ook voor problemen. Slender: "Kleine evenementen waar weinig mensen aan meedoen, maar die wel een groot gebied doorkruisen door verschillende gemeenten, moeten dus ook een groot rapport laten maken." Dat moet anders vindt Slender.
Aanvraag van een vergunning
Je hebt verschillende vergunningen nodig als je een evenement in de buitenlucht wilt organiseren: één van de provincie en één van de gemeente of misschien wel meerdere vergunningen van meerdere gemeenten.
Stel je organiseert een evenement die door meerdere gemeenten loopt. Denk aan een fietstocht of wandelevenement, dan moet je bij iedere gemeente een aparte vergunning aanvragen.
Beschermde dieren en planten mogen geen schade ondervinden van evenementen in de buitenlucht, dat staat in de Wet Natuurbescherming. Zodra je iets dichtbij of in een kwetsbaar Natura-2000 wil organiseren en er komt stikstof bij vrij, bijvoorbeeld door de aanvoer materiaal of tijdens het evenement zelf, dan moet je ook een natuurvergunning aanvragen. Daarover gaat de Provincie.
Het verkrijgen van zo'n natuurvergunning is een lang proces, dan praat je over zeker een half jaar, maar twee jaar komt ook voor. Er moet met een speciale calculator, AERIUS, een stikstofberekening gemaakt worden. Die geeft dan aan hoeveel schadelijke stikstof tijdens een evenement neerslaat op de natuur. Maar ook verstoringen zoals licht en geluid kunnen effect op dieren hebben bijvoorbeeld.
Je moet dus langs gemeenten, provincie maar soms hebben natuurorganisaties ook nog aanvullende voorwaarden. Daarom schakelen organisaties van grote evenementen vaak een speciaal adviesbureau in om dit allemaal voor elkaar te krijgen, maar veel kleine organisaties hebben daar geen geld voor.

'Regelgeving schiet door'

Het uitzoeken van regels, het aanvragen van rapporten en vergunningen: menig organisator heeft er een dagtaak aan. "Een regelbrij is het geworden", zegt BBB-Statenlid Wenda Bolhuis. "Het schiet volledig door. De evenementen zijn de dupe," aldus Bolhuis."Het gevaar is dat evenementen zoals een dorpsfeest of een Paasvuur, helemaal niet meer georganiseerd worden. Dat doet wat met de leefbaarheid."

Een loket

Als oplossing ziet ze één loket bij de gemeente. "In Overijssel hebben ze dit ook gedaan. Hier kunnen organisatoren van evenementen terecht met hun vragen en kan er ondersteuning geboden worden." Ook Sterk Lokaal liet vandaag weten dat er één loket moet komen.
Dat zou volgens Bolhuis ook betekenen dat meer evenementen door kunnen gaan in de toekomst.
Op zondag is het hartstikke druk in de natuur, maar als je het een evenement noemt is het ineens een probleem
Hans Slender, Kenniscentrum Events

Meer duidelijkheid vooraf

Ook zou het helpen als organisatoren van evenementen in de natuur in een eerder stadium weten waar ze aan toe zijn. Slender: "Dit zag je bij het Pauperparadijs. Zij zeggen: als wij van tevoren duidelijkheid hadden gehad over de regels, dan hadden we het meteen goed gedaan. Zo zou het moeten gaan." Vorig jaar kon de theaterproductie Het Pauperparadijs in Veenhuizen niet doorgaan vanwege aangescherpte stikstofregels.

Gewoon wandelen mag wel

"Wat is nu het verschil tussen een drukke zondag in de natuur en een wandelevenement?", kaart Slender aan. "Als het op zondag heel mooi weer is dan is het hartstikke druk, maar als je het vervolgens een evenement noemt is het ineens een probleem. Er moet een manier te verzinnen zijn waardoor zoiets dan wel door kan gaan."
De Staat van Drenthe: natuur vs. recreatie
In de Staat van Drenthe gaat het over recreatie en natuur. Die twee botsen steeds vaker. Aan tafel Geert Starre, hij noemt zichzelf 'Guerilla-jurist'. Hij pluist vergunning uit om te kijken of ze kloppen. Klopt dit niet, dan maakt hij bezwaar en zet zo alles op alles om de natuur te beschermen. Marieke Elsenaar van de Ride&Run kreeg haar vergunning niet rond, en komt met een ander plan. Wenda Bolhuis, Statenlid BBB, wil dat er één loket komt om orde in de chaos te scheppen. En Hans Slender van Kenniscentrum Events maakt zich zorgen over de toekomst van kleinere evenementen.
Bekijk hieronder de hele uitzending:
Staat van Drenthe: Dure rapporten doen kleine evenementen de das om

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.