Wat is er dit pinksterweekend te doen in Drenthe?

Drentse Aa
Het nationaal park de Drentse Aa © NP Drentsche Aa
Voor de meesten van ons wacht een lang pinksterweekend. Dus ook een extra dag om er op uit te gaan in onze provincie. Hieronder lees je een overzicht van de activiteiten in Drenthe van komend weekend.
Activiteiten op zaterdag:

Wereldse Foodfestival

Een bijzonder foodfestival zaterdag in Ruinen, waar mensen vanuit verschillende culturele achtergronden hun specialiteiten presenteren aan het dorp. Bij het festival krijg je eten uit de keukens van Jemen, Koeweit, Ethiopië en Oekraïne. Ook staan er verschillende kraampjes van lokale ondernemers en voor de kinderen is er een springkussen. Het foodfestival is tussen 16.00 en 21.00 uur.

Triathlon in Vries

Altijd al willen weten of je een triathlon aan zou kunnen? In Vries heb je zaterdag de kans om hier op een laagdrempelige manier kennis mee te maken. Voor volwassenen zijn er twee afstanden: de kwart en de sprint. Ook kinderen kunnen meedoen aan twee wedstrijden. Er wordt gezwommen in zwembad de Leemdobben, gefietst langs het kanaal tussen Vries en Assen en het hardlopen vindt plaats rondom het zwembad. De eerste wedstrijd start om 08.30 uur.

Keientocht in Hoogeveen

Klinkt een triathlon toch niet zo aantrekkelijk, maar lijkt het je wel leuk om te wandelen? Dan kun je zaterdag terecht in Hoogeveen voor een keientocht. Je hebt keuze tussen vijf afstanden, variërend tussen de 10 en 50 kilometer. De route van de wandeltocht brengt je langs verschillende dorpen als Hollandscheveld, Nieuwlande en Noordscheschut. De eerste tocht van 50 kilometer begint om 06.30 uur bij Paviljoen Schoonhoven in Hollandscheveld.
Verhaal gaat verder onder de foto
Classic Demorace Grolloo
In Grolloo nemen klassieke motoren het tegen elkaar op © Classic Demorace Grolloo

Klassieke motoren in Grolloo

Ruim honderd motorrijders staan zaterdag aan de start voor de allereerste Classic Demorace in Grolloo. En tijdens de race reis je terug in de tijd, want er doen alleen motoren van vóór 1973 mee. Het is niet gek dat het in Grolloo plaatsvindt, want de allereerste TT in 1925 kwam langs dit dorp. Voor de wedstrijd is er in Grolloo speciaal een stratencircuit afgezet. Vanaf 09.30 uur zijn de ronkende klanken te horen in het dorp.

Kanariepietjes praten niet terug

Bij het voormalig munitiedepot bij Donderboerkamp gaat het theaterproject Kanariepietjes praten niet terug van de theatermakers van Loods13 van start. In drie voormalige barakken op het terrein gaan ze op zoek naar de persoonlijke kracht en talenten van tien deelnemers die de stilte willen doorbreken en in contact willen komen met anderen. Met het project krijgen deelnemers handvatten om het vertrouwen in anderen en zichzelf terug te winnen en grip op hun leven te krijgen. De première start zaterdag om 19.00 uur.
Verhaal gaat verder onder de foto
Hunebed Diever
Het hunebed bij Diever © OERmuseum

OERwandeling in Diever

Ook het OERmuseum organiseert zaterdag weer een wandeling met een ervaren gids. De tocht gaat langs onder meer een grafheuvel en landgoed De Heezeberg en leidt uiteindelijk weer terug naar het museum. Je komt veel te weten over het ontstaan van het landschap zoals dat nu te zien is. De wandeling begint om 13.30 uur bij het OERmuseum.
Activiteiten op zondag:

De Sprookjestuinen van Drenthe

Om 11.00 uur trapt zondag het sprookjesfestival in tuinen in Dwingeloo en Diever af met een groot openingsfeest voor alle kinderen en hun ouders. Na de opening kunnen kinderen op zes verschillende locaties genieten van kleinschalige theatervoorstellingen, zoals de Zingende Zeemeerminnen of Heksje op Drakenjacht zien. De voorstellingen zijn op beide pinksterdagen te bezoeken.
Verhaal gaat verder onder de foto
Sprookjestuinen van Drenthe
De Zingende Zeemeerminnen in de Sprookjestuinen © Sprookjestuinen

Koffieconcert in Museum Vosbergen

Componisten Brahms en Schönberg staan centraal bij het koffieconcert in Museum Vosbergen in Eelde. Werken van beide componisten worden gespeeld door het Giacometti ensemble, bestaande uit gerenommeerde musici uit onze omgeving. In het concert hoor je misschien wel de mooiste werken die voor een strijksextet geschreven zijn. Het concert begint om 11.00 in Museum Vosbergen.

Dag van het Nationale Park

Het Nationaal Park Drentsche Aa staat stil bij de Dag van het Nationale Park. Op Eerste Pinksterdag wordt dit gevierd bij het bezoekerscentrum in wording, dat medio juni definitief open moet gaan. Er worden 'inspirerende verhalen' van mensen binnen nationale parken gedeeld en een drieluik van portretten onthult de unieke band die je kunt hebben met een park. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 15.00 uur welkom.

BARREL Food Truck Fest in Emmen

Het hele weekend kun je terecht in Emmen voor het BARREL Food Truck Fest op het Raadhuisplein. Maar liefst 23 foodtrucks staan opgesteld en er is voor elk wat wils, van poké bowls tot Japanse hapjes en van mega-hamburgers en spareribs. Op het terrein staat ook een dj te draaien en het evenement is geschikt voor alle leeftijden.
Verhaal gaat verder onder de foto
Food Truck Festival Emmen
Het Food Truck Festival in Emmen © BARREL Food Truck Fest

Mammoetdagen op De Hondsrug

Van 24 mei tot en met 5 juni organiseert De Hondsrug UNESCO Geopark een Geoparkweek. De periode omvat lezingen, rondleidingen in musea, excursies en allerlei activiteiten voor volwassenen en kinderen.
Tijdens de Pinksterdagen worden de Mammoetdagen in het Hunebedcentrum gehouden, waarbij je terug gaat naar de laatste ijstijd, toen Nederland bestond uit een uitgestrekt kaal landschap, begroeid met grassen en kruiden. En de mammoet leefde in die periode samen met sabeltandtijgers, wolharige neushoorns en het reuzenhert.

Pinksterexpositie Galerie Van der Veen-Kerssies

Op beide Pinksterdagen kun je in Hijken langskomen voor het 10-jarige jubileum van de Pinksterexpositie van Galerie Van der Veen-Kerssies. Beeldend kunstenaar Nicole van der Veen-Kerssies laat er werken zien die ze dit jaar geschilderd heeft. Hierbij zit onder andere een serie portretten geïnspireerd op werken van oude meesters. De expositie is beide Pinksterdagen te bezoeken tussen 14.00 en 17.00 uur.
Activiteiten op maandag:

Open Boerderijdagen

Op Tweede Pinksterdag kun je het boerenleven ontdekken op Drentse boerderijen. Aan de hand van educatieve activiteiten laten boeren zien waar hun producenten vandaan komen en hoe ze met hun bedrijf bijdragen aan een duurzame toekomst. In Drenthe stellen melkveehouders Maatschap Kievit uit Bunne en Broertjes Holman uit Steenbergen hun terrein open.

Boekenmarkt in Diever

In Diever wordt maandag de 20e editie van de jaarlijkse boekenmarkt gehouden. Mensen uit het hele land zullen in de kramen hun boeken presenteren. Als je op zoek bent naar een speciaal exemplaar dat in jouw collectie thuishoort, dan is deze boekenmarkt zeker de moeite waard om te bezoeken. De markt wordt tussen 11.00 en 17.00 uur gehouden rondom de Pancratiuskerk.

Paard & Erfgoed

In het hart van de Koloniën der Weldadigheid wordt dit Pinksterweekend het jaarlijks terugkerende Paard & Erfgoed georganiseerd. Het programma bestaat deze twee dagen uit een route langs de plattelandsmarkt in tuinen van Frederiksoord met meer dan honderd kramen. Nieuw dit jaar is 'het Stoere Veld'. Benieuwd naar wat dit precies is? Op de website vind je meer informatie.

Sluisdagen Dieverbrug

De Pinksterdagen bij het water doorbrengen is ook een mogelijkheid. Lijkt dit je wat, dan zijn de Sluisdagen in Dieverbrug misschien wel geschikt voor jou. Twee dagen lang varen historische schepen langs. Verder is er een markt live muziek en is er een oude-ambachtenmarkt.
Verhaal gaat verder onder de foto
De Klok Ruinerwold
Uitgaanscentrum De Klok in Ruinerwold sluit de deuren © Hans Wolff

Klok slaat voor de laatste keer

Veel Drenten uit de regio van Ruinerwold zullen ongetwijfeld mooie herinneringen koesteren aan Zalencentrum Klok, de uitgaansgelegenheid in het dorp. Maar Klok sluit de deuren vanaf juni en de eigenaars organiseren daarom maandagavond een laatste keer feest. Tussen 17.00 en 21.00 uur kun je in het café terecht om voor een laatste keer los te gaan.

Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje

In Eext steken vijf concoursorganisaties de handen ineen voor de organisatie van Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje. De competitie wordt speciaal georganiseerd ter promotie van meerspannen. Het heeft als doel om de tuigpaardensport interessant te houden voor een breed publiek en wil organisaties in Drenthe aanzetten zulke concoursen te blijven organiseren. Bezoekers kunnen vanaf 11.45 uur terecht op het evenemententerrein in Eext.

Lentewandeling Drents-Friese Wold

Tijdens een wandeling in het Drents-Friese Wold neemt een gids je mee om de tekenen van de lente in de natuur te laten zien. Knoppen aan bomen, zingende vogels, lichtgroene kleine blaadjes die ontluiken, de eerste vlinders. De gids vertelt je over het gebied, over de natuur en natuurlijk kun je ook vragen stellen. De wandeling vindt plaats tussen 13.30 en 15.00 uur.
Drents-Friese Wold
Je kunt met een gids mee over het Drents-Friese Wold © Staatsbosbeheer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl