Team Assen maakt zich op voor Alpe d'HuZes: 'Verdriet en plezier liggen dicht bij elkaar'

Team Assen
Team Assen heeft samen al 210.000 euro opgehaald voor KWF © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Team Assen beleefde vandaag de laatste voorbereiding voor de liefdadigheidsactie Alpe d'HuZes. Er werd niet getraind, maar het team had tijd om even met elkaar te relaxen en zich klaar te maken voor de grote dag van morgen: de Alpe d'Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.
In totaal zijn 140 leerlingen en begeleiders van verschillende Asser scholen onder de naam Team Assen in Frankrijk voor Alpe d'HuZes. "We geven onze leerlingen mee dat het goed is om iets voor een ander te kunnen doen", zegt Christel de Jong, docent lichamelijke opvoeding. "Helaas heeft bijna iedereen in z'n omgeving wel iemand, die te maken krijgt met kanker. Je werkt dus aan een mooi gezamenlijk doel. Je merkt dat emoties als verdriet en plezier dicht bij elkaar liggen."

Denken aan Norah

In Frankrijk denken de leden van Team Assen vaak aan Norah, een leerling die vorig jaar met Team Assen zou meedoen aan Alpe d'HuZes. "Maar op de dag dat we vertrokken werd ze opgenomen in het ziekenhuis", vertelt De Jong. "Ze heeft veel chemo's gehad en het gaat op en neer. Maar ze geeft nooit op, dat is zo ontzettend knap."
Alle leerlingen van Team Assen nemen een foto van Norah mee naar boven en in bocht 14 hangt een speciaal spandoek. De Jong: "Elke leerling kan met een stift zijn of haar naam op het spandoek zetten. Als je zes keer omhoog gaat, zet je ook zes keer je naam op het spandoek. Uiteindelijk geven we het spandoek aan Norah en dan ziet ze hoe vaak ze in gedachten mee is gegaan naar boven. We gaan haar met z'n allen steunen in deze strijd."
RTV Drenthe is mee met Team Assen. Kijk naar de video om te zien hoe vandaag is verlopen.
Team Assen maakt zich klaar voor grote dag

'Onderzoek is ontzettend belangrijk'

Alberta Venema is in Frankrijk om haar twee zoons Mark en Joost te steunen. Ook zij maken deel uit van Team Assen. "Het is fantastisch, ik ben zo trots op ze dat ze meedoen en helpen geld op te halen voor het onderzoek naar kanker. Maar dat geldt voor heel Team Assen. Als ik zie wat ze allemaal doen, dat is gewoon fantastisch. Dat levert heel veel geld op voor het onderzoek en dat is ontzettend belangrijk."
"Er is heel veel geld nodig", weet Venema. "Ik heb zelf borstkanker gehad en dat was een van de slechtst behandelbare borstkankertumoren. Maar dankzij het vele onderzoek heb ik nu een van de best behandelbare borstkankertumoren. Een andere manier van behandelen blijkt bij mijn type tumor veel beter resultaat te geven. Dus mijn prognose is nu heel erg goed."

'Niet raar om emotioneel te worden'

Leerling Annabel Haak haalde tot nu toe al 22.000 euro op voor haar zieke vader. "Hij is de grootste reden dat ik meeloop. Ik zal onderweg heel vaak aan hem denken en dat geeft me een heel fijn gevoel. Iedereen die meedoet heeft een doel en iedereen denkt wel aan iemand, dus is het niet raar om emotioneel te worden. Ik ben heel erg blij dat het kan en dat het ook door school wordt aangeboden. Want zonder goed onderzoek gaan er veel meer mensen dood."
De ouders van Annabel zijn in Frankrijk om haar te steunen. "Op de helft van de berg gaan ze mij aanmoedigen en dan gaan ze met de skilift naar de finish. Het is heel fijn dat ze erbij zijn. Dat geeft me extra steun en motivatie. Ik heb er heel veel zin in."
RTV Drenthe is mee met Team Assen naar de de Alpe d'HuZes. Wij volgen het team op de voet. Elke dag om 20.00 uur is er een update vanuit Frankrijk, over hoe het het team vergaat in de Franse Alpen.
Op donderdag 1 juni zendt RTV Drenthe ook live beelden uit van de Alpe d'HuZes. Deze zijn te zien op ons TV-kanaal en website.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl