Voetbalclub Old Forward bestaat 125 jaar: groot feest met 'dikke verhalen'

old forward wilhelminaoord
Een vooroorlogse teamfoto van Old Forward © Old Forward
Het is deze dagen groot feest bij Old Forward in Wilhelminaoord. De club viert haar 125-jarig bestaan. Na Achilles 1894 de oudste amateurclub van Drenthe. "Maar wij zijn de oudste zondagclub, want Achilles speelt op zaterdag", lacht voorzitter Johan Bergsma.
De club ontstond een paar kilometer verderop, in Frederiksoord. "Leerlingen van de Tuinbouwschool wilden als tijdverdrijf wat voetballen", weet Bergsma. "Zij vroegen aan de directeur of ze een club mochten oprichten. Dat werd eerst tegengehouden, maar later toegestaan."

Bep Bakhuys

Old Forward voetbalt dan bij het Sterrebos. "Maar in 1984 gingen we weg, omdat we daar niet konden uitbreiden. Hier in Wilhelminaoord hebben we nu twee fantastische velden", vertelt de voorzitter.
Leuk detail in de geschiedenis van Old Forward is het feit dat de legendarische Bep Bakhuys er onder een schuilnaam enkele wedstrijden speelde. Bakhuys maakte in de jaren 20 als jonge voetballer al furore, maar werd vooral een icoon in de jaren 30. Rond 1925/1926 streek Bakhuys neer in Drenthe.
De Indische Courant, 2 september 1930
Het verhaal wil, dat Bakhuys' voogd toen aan den braven jongeling vroeg: "Naar welke landbouwschool wil je: naar Goes of naar Frederiksoord?"
"Nou, dan maar 't liefst naar Goes", koos Beppie.
"Alright", moet zijn voogd toen gezegd hebben. "Dan ga je naar Frederiksoord."
Zoo werd Bakhuys, omdat Frederiksoord eenige tientallen kilometers ten Noorden van Zwolle ligt, voor de tweede maal in zijn leven Z.A.C.-er; anders zou hij misschien goalgetter van de Goessche Boys geworden zijn.
Bep Bakhuys
Een korte passage over Bakhuys in weekblad Sportkroniek © Delpher
Lid van Old Forward werd Bakhuys nooit, hij stond ingeschreven bij ZAC in Zwolle. Hoeveel wedstrijden hij in de zuidwesthoek van Drenthe speelde is niet duidelijk, maar de mythe is geboren. "Bakhuys kon zo hard schieten, dat de doelpalen kapot gingen", is een romantische herinnering die nog weleens voorbijkomt. Later vertrok hij naar Nederlands-Indië, waar hij ook geboren is.
Bep Bakhuys
Bakhuys in 1929, enkele jaren na zijn 'periode' bij Old Forward © Nationaal Archief / KNVB

'Voetjes van de vloer'

Ongetwijfeld komt Bakhuys ook nog wel voorbij tijdens het feestweekend in Wilhelminaoord. Een weekend waarin veel wordt terugblikt op 125 jaar voetbal in Frederiksoord/Wilhelminaoord. "Donderdagavond was de aftrap van het weekend met een receptie. Daar kwamen meer mensen op af dan verwacht", glundert voorzitter Bergsma.
Gistermiddag was er een familiedag op het sportpark, gevolgd door een barbecue. Daarna gingen de voetjes van de vloer in de feesttent. Rustig bijkomen is er niet bij, want vandaag is er overdag een programma voor de jeugd met clinics. "Aan het eind van de dag hebben we nog wedstrijden met regioteams en 's avonds is het weer feest."

Dikkeverhalenochtend

Morgenochtend is er nog een zogeheten dikkeverhalenochtend. Want verhalen zijn er zeker. "De 89-jarige Jan Mos heeft heel veel dingen bewaard", vertelt Bergsma. "De club had ooit een financiële dip. Zo'n vijftig, zestig jaar geleden leende meneer Mos de club 100 gulden. Hij heeft de papieren nog, waarop staat dat de schuld in termijnen van 10 gulden per jaar wordt afbetaald." Ook is er een expositie met allerlei historische foto's en video's. Het feestweekend wordt afgesloten met een wedstrijd in tenues van vroeger.
Toch kijkt voorzitter Bergsma niet alleen terug. "Misschien krijgen we ooit een derde veld?", vraagt hij zich hardop af. "Daar heb ik laatst over gedroomd." Helemaal onrealistisch is die droom niet, stelt hij. "We zijn een bloeiende vereniging, want we krijgen steeds meer leden. Mensen komen graag naar Old Forward. Iedereen is bij ons welkom."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl