Gevechtsvliegtuigen maakten noodlandingen in Borger-Odoorn: zes monumenten onthuld

Vandaag werd het laatste bord onthuld door burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van de Scheur
Vandaag werd het laatste bord onthuld door burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van de Scheur © RTV Drenthe / Dylan de Lange
In Drenthe hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 150 gevechtsvliegtuigen een noodlanding moeten maken. Niet alle plekken zijn in kaart gebracht of zijn geschikt voor een monument, maar in de gemeente Borger-Odoorn zijn er nu zes, in de vorm van een informatiepaneel. Het laatste is vanmiddag onthuld.
Van de noodlanding zelf is ruim 77 jaar na dato natuurlijk niets meer te zien aan het Zuiderdiep in Tweede Exloërmond. Daarom wil Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe de vliegtuigcrashes in beeld brengen en herdenken. Onder de noemer Lost Wings '40-'45 zijn er inmiddels in heel Drenthe 26 borden geplaatst die iets vertellen over de luchtgevechten en noodlandingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Belangrijk om te laten zien'

In Borger-Odoorn helpt de historische vereniging Carspel Oderen met het verzamelen van informatie voor op de zes herdenkingspanelen. "We kijken naar de geschiedenis en in deze tijd is het nog steeds belangrijk om te laten zien wat er destijds gebeurde en wie zorgde voor onze bevrijding", vindt Roelof Hoving van de historische vereniging.
Verhaal gaat verder onder de foto
Op de bordjes staat in het Nederlands, Engels en Duits informatie over de noodlandingen
Op de bordjes staat in het Nederlands, Engels en Duits informatie over de noodlandingen © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het was de bedoeling dat de borden met behulp van subsidie van de provincie in 2020 geplaatst zouden worden. Door corona liep het project vast, maar vanmiddag werd dan eindelijk het laatste van de zes informatiepanelen onthuld. Die eer was aan burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van de Scheur.
Het laatste informatiebordje beschrijft de vlucht van een Temper gevechtsvliegtuig van de Britse luchtmacht. Aan boord zat de commandant William Lister Miller. Vanuit vliegbasis Volkel vloog hij met 11 andere jagers naar het Dortmund-Eemskanaal om een Duits binnenvaartschip te vernietigen. Bij die operatie raakte het vliegtuig zo beschadigd dat het in Drenthe een noodlanding moest maken. In het kader hieronder staat de tekst die ook op het paneel te lezen is.

Noodlanding bij Tweede Exloërmond

Op 8 februari 1945 vertrok de Tempest van de RAF-vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), als leider van een formatie jachttoestellen voor een aanval op Duits scheepvaartverkeer in het Dortmund-Eemskanaal. Tijdens deze aanval werd het toestel geraakt en ernstig beschadigd door afweergeschut of door rondvliegend materiaal van het binnenvaartschip dat tijdens deze aanval werd vernietigd. Nadat het vliegtuig over de Nederlandse grens was gevlogen, vloog de piloot al te laag om nog veilig het toestel te kunnen verlaten en moest hij om 17:10 uur in 2e Exloërmond een geforceerde noodlanding maken. De piloot werd opgevangen en verborgen gehouden tot hij meer dan twee maanden later door de Polen werd bevrijd.
"De kerktoren van Musselkanaal werd nog bijna geschampt, voordat de piloot de noodlanding inzette", weet Roelof Hoving er nog bij te vertellen. "Uiteindelijk is het toestel hier op het land terechtgekomen. De piloot heeft vervolgens geluk gehad, want een jonge knul zag het gebeuren en kwam op zijn klompen aangerend om hem eruit te helpen. Ze hebben verscholen voor toegesnelde Duitsers en piloot William Lister Miller heeft daarna bij meerdere families ondergedoken gezeten."
Ondertussen is Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe nog niet klaar met het uitzoeken waar nog meer borden kunnen komen: "We begonnen met drie en nu hebben we er bijna dertig", vertelt Rob Wethly van de stichting. "We zijn zeker nog niet klaar, maar we kunnen niet op alle plekken iets laten zien. Onder de A37 of in een nieuwbouwwijk gaat het hem niet meer worden."
Gevechtsvliegtuigen maakten noodlanding in Borger-Odoorn: zes monumenten onthuld

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.