Camping De Berken in Gasselte wil uitbreiden en is in gesprek met Aa en Hunze over plek

Camping De Berken
De entree van Camping De Berken © RTV Drenthe / Floor Visser
Camping De Berken in Gasselte wordt mogelijk een stuk groter. De eigenaar wil de camping uitbreiden en is met de gemeente Aa en Hunze in gesprek om een stuk grond te kopen. Maar een kleine groep inwoners van Gasselte is het niet eens met de procedure rond die verkoop.
Het gaat om een stuk bosgrond aan de noordzijde van de camping, van zo'n 6600 vierkante meter, met ruimte voor vijftien accommodaties. Op dit moment heeft de natuurcamping een oppervlakte van 3,5 hectare, met plek voor ongeveer 145 plaatsen.
Uitbreiden is volgens de eigenaar noodzakelijk om winstgevend te blijven. "Het bedrijf zit al drie generaties in onze familie en dat willen we graag voortzetten", aldus Jos van der Weide. "Of we moeten het hele bedrijf verkopen en op een andere plek verder gaan. Maar dat is ook geen optie."

Enige mogelijkheid

Het beoogde bosperceel ligt tussen de camping en een begraafplaats. Volgens de campingeigenaar is deze plek de enige mogelijkheid om uit te breiden. "Wij willen liever een andere plek, maar dat is geen optie. We zitten namelijk omringd door Natura 2000-gebied", aldus Van de Weide. "Dit is daarom het laatste stuk grond dat grenst aan ons perceel waar we uit kunnen breiden."
Aan de uitbreiding zitten veel voorwaarden verbonden. Zo ligt het gebied binnen het grondwaterbeschermingsgebied de Drentsche Aa. "We moeten rekening houden met het grondwater, leggen een waterbuffer aan en laten geologisch onderzoek doen", zegt Van de Weide.
Tekst gaat verder onder de foto
Camping de Berken in Gasselte wil uitbreiden
De huidige camping (groen) en de beoogde uitbreiding (rood). © Google Maps
Om de bestemming van het stuk grond te kunnen wijzigen, moet De Berken ook compensatiegrond aanbieden. "We brengen de natuur terug, want we moeten bijvoorbeeld twee keer het bos in oppervlakte compenseren."

Zorgen van omwonenden

Er is wel wat gesteggel over de verkoop. Een kleine groep omwonenden maakt zich zorgen om de mogelijke uitbreiding. Hoewel ze de vergrootplannen van de camping begrijpen, zijn ze het niet eens met de daarvoor beoogde plek. Ze vrezen voor de rust van de naastliggende begraafplaats. "Waarom natuur opofferen voor economisch belang?", vraagt bewoner Jos Kessen zich af. "Het gaat om het aantasten van een mooi aanblik van dat gebied."
De Gasselters hebben vooral bezwaar tegen de procedure rondom de plannen. Volgens de bezorgde omwonenden handelt het college van Aa en Hunze in strijd met het bestemmingsplan en de natuurregels, vanwege de ligging ervan in het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dat is een landelijk netwerk van natuur- en agrarische gebieden met een speciale natuurkwaliteit.
"Het bestemmingsplan moet eerst gewijzigd en goedgekeurd worden voor de verkoop geregeld kan worden", concluderen ze. Zes omwonenden vragen in brieven aan de gemeente om een streep te zetten door de huidige procedure.

Raadsvragen D66

Ook raadspartij D66 van Aa en Hunze roept het college op om duidelijk te maken om welke wijze de belangen zijn afgewogen. Daarbij vraagt de partij zich af hoe de burgemeester en wethouders tot de conclusie zijn gekomen dat uitbreiding op deze locatie mogelijk is.
Het college geeft aan op dit moment nog niet inhoudelijk te kunnen reageren. De brief is ontvangen, maar nog niet besproken. Zowel de campingeigenaar als de omwonenden geven aan in gesprek te willen blijven met elkaar.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.