Pool de cel in voor gijzelen landgenoten in bus

rechtbank Assen - stock
De rechtbank in Assen © RTV Drenthe / Marjorie Noë
Voor het gijzelen van landgenoten in een 9-persoonsbus is een 39-jarige man uit Polen veroordeeld tot een jaar cel. Tegen hem was anderhalf jaar cel geëist.
De man dwong begin december de chauffeur te blijven rijden op de N33, N34 en A28. Daarbij zwaaide hij met een mes en bedreigde hij de passagiers in het busje. De Poolse werknemers waren allemaal onderweg naar hun thuisland.

Bedreigingen

De Pool dreigde de passagiers en chauffeur pijn te doen met het mes. De bestuurder mocht de vaart niet minderen, niet van de weg af en niet wisselen van rijbaan. De gijzelnemer was onder invloed van drank en drugs en gedroeg zich steeds drukker.

Er vandoor met de bus

De rit duurde ruim een uur. Bij Beilen gaf de chauffeur aan dat de tank bijna leeg was. Hij mocht bij een tankstation tanken. Samen met de Pool liep de chauffeur naar het tankstation. De bestuurder draaide zich ineens om, rende naar de bus en reed weg.

Inbreuk op een grondrecht

Een medewerkster zag de Pool met het mes in de hand lopen en belde de politie. De rechter neemt het de man kwalijk dat hij door de gijzeling en zijn gedrag in de bus zorgde voor toenemende angst en onveiligheid. Hij heeft inbreuk gemaakt op het recht op persoonlijke vrijheid van anderen.

Berouw

De drank en drugs vertroebelden het denkvermogen van de man. Maar hij is hier volledig verantwoordelijk voor, omdat hij zelf die keuze maakte die middelen in te nemen, zei de rechter. Hij had nagenoeg geen strafblad en toonde twee weken geleden op zitting berouw.
De rechter hield meer rekening met de persoonlijke omstandigheden en dat de man inzicht toonde in zijn handelen. Hierdoor viel de straf lager uit dan de eis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.