Hoogeveensche Vaart niet gewenste dorpsverwarming voor de Wijk

Hoog water Hoogeveensevaart
De Hoogeveensche Vaart © Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe
Gemeente De Wolden ziet warmte halen uit de Hoogeveensche Vaart niet als serieuze optie om het dorp de Wijk mee te verwarmen. Helemaal dicht gaat de deur voor zogenaamde aquathermie overigens niet.
Vorig jaar startte de gemeente samen met Meppel, Hoogeveen en Emmen een onderzoek naar de mogelijkheden om warmte te winnen uit het water van de Hoogeveensche Vaart. Water zou dan uit het kanaal worden gehaald en via een warmtewisselaar kan warmte uit het water worden gehaald. Het water, dat daarna koeler is, zou terug het kanaal in stromen.

Niet aantrekkelijk

In De Wolden werd de Wijk als locatie gezien waar aquathermie succesvol kon worden toegepast, maar dat bleek toch niet zo. "Uit het onderzoek is gebleken dat zelfs in ideale omstandigheden niet de gehele energie- en vermogensvraag in de Wijk realiseerbaar zal zijn, waardoor aanvullende oplossingen gezocht zouden moeten worden om voldoende rendement te behalen", concludeert de gemeente nu. "Hierdoor is het voor De Wolden een minder aantrekkelijke optie."
De andere gemeenten zien meer kansen en koersen af op een vervolgonderzoek. "We houden dit in de gaten. Als dit leidt tot nieuwe inzichten dan zullen we de mogelijkheden voor in de Wijk uiteraard opnieuw bekijken", stelt de gemeente.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.