Jong geleerd oud gedaan: 13-jarige EHBO'er als voorbeeld tegen vrijwilligerstekort

Iona Smeenge (13) is blij dat ze vrijwilliger bij het Rode Kruis is
Iona Smeenge (13) is blij dat ze vrijwilliger bij het Rode Kruis is © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Bij elk evenement staan ze erom te springen: vrijwilligers. Zijn ze er niet, dan gaat het feest überhaupt niet door. Maar waar vind je ze nog? Mensen die hun vrije dag opgeven om anderen een fijn moment te bezorgen.
De 13-jarige Iona Smeenge is zo'n iemand. Met veel plezier helpt zij al twee jaar mee bij het Rode Kruis als EHBO'er.

Bloed

Rustig zit ze op haar stoel te kijken naar honderden mensen die tijdens het Pinkstervolleybaltoernooi in Ekehaar een bal over het net proberen te slaan. Gaat het fout en verzwikt iemand een enkel of staat er een vinger scheef, dan is de afdeling EHBO hard nodig. Smeenge - geflankeerd door twee wat oudere, grijze EHBO'ers - overziet alles en is klaar om te helpen.
Want dat doet ze graag: andere mensen helpen. "En het is ook gewoon echt een leuke bezigheid om te doen", vertelt ze met een grote glimlach. En of ze het niet vervelend vindt om haar vrije tijd op te geven? "Nee zeker niet. Dit is vooral hobby, dus helemaal niet erg.
Op 11-jarige leeftijd begint Smeenge bij het Rode Kruis. Haar ouders zijn al langer vrijwilliger, dus het is een gevalletje van 'met de paplepel'. Wat de jonge EHBO'er vooral interessant vindt? "Het bloed", lacht ze. "Nou, eigenlijk vind ik het hele lichaam interessant. Maar het bloed is ook gewoon cool."
De 13-jarige Smeenge geniet van het vrijwilliger zijn tijdens evenementen: (tekst gaat verder onder video)
13-jarige EHBO'er al twee jaar vrijwilliger Rode Kruis

Jong geleerd

Iemand die heel goed weet hoe het is om jong als vrijwilliger te beginnen is Christa Enting. Nu 31 jaar, maar ook zij was elf toen ze in aanraking kwam met de verbandtrommel.
"Op de basisschool vroegen ze wie er een EHBO-cursus wilde volgen", begint Enting te vertellen. Omdat ze voor de middelbare school van Grolloo naar Assen zou moeten fietsen, leek het haar wel een goed idee. "Want er kan altijd wat gebeuren onderweg."

Oud gedaan

Enting groeit door binnen het Rode Kruis en komt op grote evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse. "Je merkt echt dat mensen ons waarderen. Ze komen even bij je staan om een praatje te maken. En zeggen ook: 'fijn dat jullie er zijn'."
Volgens de Rode Kruis-vrijwilliger is het belangrijk dat er meer jonge mensen zoals Iona Smeenge opstaan: "Als de jeugd ziet dat er iemand van hun leeftijd zit, dan is de stap veel kleiner om te maken om het zelf ook te doen."

Stagaire

Tot haar achttiende is Smeenge nog stagiaire. Dat houdt in dat ze bij elk evenement onder begeleiding mensen mag helpen. "Zo leer ik eigenlijk elke dag steeds meer bij", legt ze uit.
Voor nu noemt de jonge vrijwilliger het EHBO'en een leuke hobby. Maar voor later is ze ook al bezig met een professioneel doel: ze wil kinderarts worden. Maar het werk bij het Rode Kruis blijft ze ook doen. "Want dat is ook gewoon heel gezellig."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl