Stelling: Ik geef geld sneller uit nu de rente zo laag is

ABN Amro verlaagt per 1 april de spaarrente naar 0 procent. Mensen die meer dan 2,5 miljoen euro hebben ondergebracht bij de bank, moeten straks zelfs een half procent rente betalen aan de bank.

Eerder bracht Triodos Bank de spaarrente al naar nul. Nu een grote bank als ABN Amro deze stap heeft gezet, zullen andere banken als ING en Rabobank mogelijk volgen. De lage rente in Nederland wordt veroorzaakt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente kunstmatig laag houdt. Zo hoopt de ECB dat consumenten en bedrijven niet massaal gaan sparen, maar juist geld uitgeven om de economie te stimuleren.

'Sparen blijft zinvol'

Sparen wordt dus niet meer beloond met rente. Toch blijft het volgens de Rabobank zinvol om te sparen, ook bij een lage rente. "Zo kun je een spaarbuffer opbouwen, bijvoorbeeld voor een kapotte auto of koelkast", schrijft de bank op zijn website. "Daarnaast kun je met spaargeld ook je doelen realiseren. Het klopt dat de rente die je hierover ontvangt nu minimaal is, maar je geld staat op een spaarrekening bij een solide bank zoals de Rabobank wel veilig."

Heeft de rentestand invloed op jouw bestedingspatroon? Geef je nu de rente laag is, sneller geld uit omdat je toch nauwelijks rente vangt op de rekening of blijf je gewoon sparen zoals je dat gewend was?

Meer over dit onderwerp:
economie ABN Amro Rente Rabobank Sparen ECB banken
Deel dit artikel: