'Monsterwesp' in Hooghalen gespot

Een opgezette Aziatische hoornaar in museum Naturalis
Een opgezette Aziatische hoornaar in museum Naturalis © ANP
In Hooghalen is onlangs een Aziatische hoornaar gevonden, meldt het platform Stop Invasieve Exoten. Voor zover bekend is Hooghalen de tweede Drentse plaats waar deze zogenoemde 'monsterwesp' is gezien. In 2021 werd de hoornaar ook in Meppel gevonden.
Op 21 mei werd het exemplaar in Hooghalen aangetroffen, blijkt uit een melding op de website Waarneming.nl. Het gaat om een koningin, die een nest aan het bouwen was.

Naar het noorden

De Aziatische hoornaar is een 'invasieve exoot'. Oorspronkelijk komt hij voor in het zuidoosten van Azië. Deskundigen zijn bang dat hij hier erg schadelijk is voor inheemse bijen.
In 2017 werd in Zeeland het eerste exemplaar gevonden. Sindsdien rukt hij steeds verder op naar het noorden van het land. Alleen in Friesland en Groningen is de monsterwesp nog niet gespot.
"Om zoveel mogelijk te voorkomen dat deze schadelijke invasieve exoot zich in Nederland nog verder verspreidt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden. Daarbij spelen burgers een essentiële rol, want zonder waarnemingen kunnen de provincies, die verantwoordelijk zijn voor de aanpak, niet in actie komen.", zegt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten.

Europese variant groter

Overigens is de Europese hoornaar groter dan de Aziatische. Mensen hebben weinig te vrezen van de Aziatische hoornaar. "Ze zijn helemaal niet agressief naar mensen toe. Behalve als je vlak bij het nest komt", zei Reinhold eerder bij ROEG!. "Ze zijn minder hinderlijk dan de gewone limonadewesp, die op het terras bij jouw drankje komt vliegen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl