Soms griezelig echt: Reborn-poppen steeds populairder

Ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden: de zogenoemde 'reborn-poppen'. Liefhebbers steken talloze uren in het perfectioneren van de poppen, totdat ze er precies hetzelfde uitzien en net zo voelen als een echte baby. Yvonne Kommers uit Assen is een van die creatievelingen. Zij maakt de poppen op bestelling en daar zijn lange wachtlijsten voor.
Ook heeft ze een webwinkel met onderdelen zodat mensen zelf aan de slag kunnen om een pop te maken. Daaraan merkt ze de enorme populariteit. Menselijk haar voor de popjes is bijvoorbeeld uitverkocht momenteel.
De poppen zien er soms griezelig echt uit. Juist dat kan van grote betekenis zijn voor mensen, en zelfs een therapeutische werking hebben. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie. Af en toe doneert Kommers poppen aan een verzorgingshuis in Veendam.

Rouwverwerking

Het maken van een reborn-pop kan ook helpen bij rouwverwerking. "Soms nodig ik vrouwen uit die een kindje hebben verloren," vertelt Kommers. "We maken samen een pop en zij kan tijdens het maken haar verhaal kwijt. Dat is bijzonder om te doen."
Kommers is een paar jaar geleden met haar hobby begonnen nadat ze door een ongeluk niet-aangeboren hersenletsel opliep. "Dit geeft mij een dagindeling. Ik heb problemen met informatieverwerking, waardoor televisie kijken moeilijk is. Als mijn man 's avonds voor de buis zit, zit ik lekker op mijn kamer poppenhaartjes te prikken."
Bekijk hier de reportage:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl