De meest opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's vanmiddag in Drents Archief

WA commandant Arie Johannes Zondervan bezichtigt samen met zijn stafleden het hunebed D18 bij Rolde in het kader van een driedaags bezoek aan Drenthe. (Rechten: Drents Archief)
WA commandant Arie Johannes Zondervan bezichtigt samen met zijn stafleden het hunebed D18 bij Rolde in het kader van een driedaags bezoek aan Drenthe.
Wat zijn de meest opmerkelijke Drentse oorlogsfoto's? Vanmiddag wordt in het Drents Archief in Assen getoond welke foto's uit Drenthe een kans maken op een plek in de Tweede Kamer.
Een Drentse werkgroep heeft een selectie gemaakt van vijftig foto's uit de provincie. Hieruit worden uiteindelijk 25 foto's gekozen voor de laatste landelijke selectie.

'Keuze verrassend groot'

In het Drents Archief kunnen belangstellenden een stem uitbrengen op de foto's die zij het meest aansprekend vinden. Het Instituut voor Oorlogs,-Holocaust- en Genocidestudie (NIOD) selecteert op haar beurt honderd foto's uit de Tweede Wereldoorlog die afkomstig zijn uit alle provincies en de koloniën.
"Die keuze viel voor ons niet mee, want het aantal inzendingen van bijzondere, veelal onbekende, foto's was verrassend groot", schrijft de werkgroep uit Drenthe.
Zij heeft een keuze gemaakt op basis van het onderwerp van de foto, de plaats waar de foto is genomen, de kwaliteit ervan en het bijzondere karakter. "Wij hebben gestreefd naar een zekere spreiding over de provincie en een evenredige verdeling van onderwerpen. Van sommige thema's zijn nou eenmaal veel meer foto's bewaard gebleven dan van andere."

Tentoonstelling

De tentoonstelling in de Tweede Kamer is te zien vanaf 31 maart 2020.
Het NIOD zoekt uw familiekiekjes uit de oorlog
<p>Dit jaar is het 75 jaar geleden dat onze provincie bevrijd werd. Wil jij meer Drentse verhalen lezen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding? Je vindt ze op <a href="https://drenthe.75jaarvrijheid.nl/">drenthe.75jaarvrijheid.nl</a></p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.