Project van Noorderboog voor jonge mensen met dementie kan door: 'Mijn dag kan niet meer stuk'

Johan Stik en Eddy Otten
Johan Stik (links) heeft dementie en kan door het project naar dagbesteding buiten het verpleeghuis © Jaimy Klaster
Zorggroep Noorderboog uit Meppel krijgt van de provincie Drenthe bijna 200.000 euro om een vervolg te geven aan het project 'Dementie op jonge leeftijd - door blijven werken als thuis wonen niet meer lukt'. Bij deze proef krijgen jonge mensen met dementie dagbesteding aangeboden buiten het verpleeghuis.
"Daar zijn wij heel blij mee", zegt projectleider Annewijke van Keulen. "Het is goed nieuws, met name voor de jonge mensen die dementie hebben en bij ons (komen) wonen. We voelen ons gesteund, ook door de politiek, om dit project te vervolgen." Door dit bedrag kunnen het komende jaar tien cliënten gebruikmaken van externe dagbesteding.
Ook de 67-jarige Johan Stik is blij met het nieuws. Hij is een van de cliënten die gebruikmaakt van het project. "Mijn dag kan niet meer stuk", reageert hij emotioneel. "Ik ben nu helemaal tevreden."

Hoe zat het ook alweer?

Normaal gesproken wordt dagbesteding buitenshuis niet vergoed als iemand met dementie op jonge leeftijd naar een verpleeghuis moet. Zij kunnen dan nog wel gebruikmaken van activiteiten die de zorgorganisaties zelf aanbieden. Bij Noorderboog doen ze dit sinds vorig jaar zomer anders. Daar krijgen jonge mensen met dementie wel een daginvulling buiten het verpleeghuis.
Het doel? Aantonen dat werk of een daginvulling buiten het verpleeghuis zorgt voor het bevorderen van de kwaliteit van leven. Afgelopen jaar hebben zeven personen van het project gebruik gemaakt, waaronder Johan.
Weten waarom de externe dagbesteding voor Johan zo belangrijk is? Bekijk dan de onderstaande video. Tekst gaat verder onder de video.

Mensen maken deel uit van maatschappij

"Ik vind het persoonlijk idioot dat dit niet normaal geregeld is. Dat mensen die dement worden terwijl ze nog werkzaam zijn, hun dagbesteding moeten staken op het moment dat zij naar een verzorgingssituatie moeten", reageert provinciebestuurder Hans Kuipers. Hij zegt dan ook enthousiast te zijn over het project.
Noorderboog ziet al de effecten van de proef. De zorgorganisatie merkt dat de mensen hierdoor nog duidelijk onderdeel uitmaken van de maatschappij. "Ze doen ertoe. Juist door buiten de deur te werken zal je meer op de proef worden gesteld. Je wordt fysiek uitgedaagd en je ziet dat mensen moe en voldaan terugkomen. Ze krijgen prikkels en worden gestimuleerd", zegt maatschappelijk werker Gerline Dunnink. "Dat vergroot de kwaliteit van leven."

Meer bewijs

Het project zou per 1 juni ophouden. Daarmee zou ook de dagbesteding buitenshuis voor Johan en de andere deelnemers stoppen. GroenLinks deed samen met BBB een voorstel om bijna 200.000 euro vrij te maken voor het project. Alle fracties in het Drents Parlement stemden daarmee in.
"We kunnen nu nog meer bewijs verzamelen dat het werkt", zegt Kuipers. Ondertussen gaat hij ook bij onder meer zorgverzekeraars, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit het probleem onder de aandacht de brengen. Met het bedrag kan Noorderboog tot en met 31 mei 2024 het project voortzetten. In de tussentijd kan de zorgorganisatie werken aan een structurele financiële basis voor het project, bijvoorbeeld met de gemeente en zorgkantoren.
En Johan? Die kan nu weer een tijd door met het maken van zijn spechten en egelhuisjes. "De bestellingen stromen binnen. Ik moet nog tien spechten met bel maken en nog acht egelhuisjes. Dat voelt goed."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.