De Wolden sluit 2022 af met ruim 5 miljoen euro in de plus

Gemeentehuis Zuidwolde
Het gemeentehuis van De Wolden in Zuidwolde © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De Wolden heeft 2022 afgesloten met ruim 5 miljoen euro in de plus. Maar de gemeente rekent zich de komende jaren nog niet rijk.
"Een groot deel van het resultaat komt uit hogere bijdragen vanuit het Rijk", legt wethouder Egbert van Dijk uit. "Het zijn voornamelijk eenmalige voordelen. Vanaf 2026 krijgen we zoals het nu lijkt veel minder geld via het gemeentefonds."
"Ook andere zaken zoals de ontwikkeling van de inflatie en de discussie over stikstof gaan van invloed zijn op onze financiële toekomst. We blijven daarom, ook in de komende jaren, een behoedzaam financieel beleid voeren."

Reservepot

Toch is het resultaat beter dan verwacht. Het college ging er in eerste instantie vanuit dat ze 1,7 miljoen zouden overhouden. De Wolden stelt voor om een deel van de vijf miljoen in te zetten voor eenmalige uitgaven volgend jaar.
"Het gaat bijvoorbeeld om vitale vakantieparken, ontheemden, duurzaamheid en het fonds Toekomstgerichte Landbouw." Het restant dat overblijft, 3, 4 miljoen euro, gaat de spaarpot in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl