OM wil Ruinerwold-verdachte observeren in Pieter Baan Centrum

Het Openbaar Ministerie wil Ruinerwold-verdachte Josef B. observeren in het Pieter Baan Centrum. De officieren dienden hier maandag een verzoek voor in bij de rechter-commissaris, die vervolgens het verzoek afwees. Het OM laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.

Dat meldt RTL Boulevard vanavond.

Waarom de rechter-commissaris het verzoek van het OM afwees is niet helemaal duidelijk. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz, die 'klusjesman' en huurder van de hoeve Josef B. bijstaat, is de rechter meegegaan met zijn tegenargumenten. "Het OM wilde dat mijn cliënt met zijn medeverdachte Gerrit Jan van D. werd geobserveerd", legt de raadsman uit. "Gezien het ontbreken van ieder contact tussen de twee verdachten sinds 2014, zou de observatie totaal geen nut hebben gehad."

In het Pieter Baan Centrum doen onderzoekers gedurende een aantal weken onderzoek naar de psychische gesteldheid van verdachten.

Komende dinsdag vindt in Assen de eerste openbare zitting plaats. De zaak wordt niet inhoudelijk behandeld, het gaat om een zogenoemde pro-formazitting. Wel beslist de rechtbank dan of Gerrit-Jan van D. en Josef B. langer vast blijven zitten. Ook komt het OM volgens de NOS met een uitgebreide verklaring en wordt er gesproken over hoe Van D., ondanks zijn slechte gezondheid, toch verhoord kan worden.

Dossier Gezin Ruinerwold

Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.

Lees ook: