LTO Noord: 'Meldpunt voor boeren met mentale hulpvraag succesvol'

Koeien in een stal
Boeren weten meldpunt voor mentale problemen te vinden © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een meldpunt voor boeren en tuinders met vragen over de mentale gezondheid is succesvol, zegt landbouw- en tuinbouworganisatie LTO Noord. Het meldpunt Taboer is twee maanden geleden opgericht en volgens LTO wordt de website inmiddels meer dan tweehonderd keer per dag bezocht.
Ook hebben tientallen boeren zich gemeld via de telefoon of mail, aldus LTO Noord. Mensen bellen bijvoorbeeld om te praten over problemen in de relationele sfeer of over financiële problemen.

Doorverwijzen

Een woordvoerder van LTO Noord zegt in een toelichting dat ongeveer dertig boeren telefonisch contact hebben opgenomen met het meldpunt. Daarvan werden er vijftien doorverwezen naar professionele hulp. Hoeveel boeren daarvan daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt is niet bekend, aldus LTO.
Vaak gaat het om een opeenstapeling van zorgen over het runnen van een bedrijf, het meegaan met alle veranderingen en de privésituatie, zegt LTO Noord. Boeren kunnen via het meldpunt in contact worden gebracht met professionele hulpverleners. Taboer is een samenwerking van LTO Noord en Zorg om Boer en Tuinder.

'Gevoelens van stress en somberheid zijn groot'

"Het is goed om te zien dat boeren en tuinders zich melden met een hulpvraag. Wij willen het taboe onder boeren rondom het praten over mentale problemen doorbreken. Bij een aantal boeren is dat gelukt. Tegelijkertijd laat het ook zien dat de gevoelens van stress en somberheid groot zijn. Er zijn nog veel meer boeren en tuinders die mentaal in de knel zitten dan die nu contact hebben opgenomen", aldus Fije Visscher, kalverhouder en regiobestuurder bij LTO Noord.
Ook geeft hij aan "positief verrast" te zijn omdat in de land- en tuinbouw niet zo makkelijk over mentale zorgen gesproken wordt.
Afgelopen maart maakte RTV Drenthe een reportage over de campagne.
Campagne voor boeren die hulp nodig hebben

113

Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via www.113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl