Schaatsen voor meer onderzoek naar hartafwijking

Schaatsen, schaatsen en nog eens schaatsen. Harald Homan uit Assen doet de laatste weken niets anders. De 44-jarige Homan is in training voor de Alternatieve Elfstedentocht die wordt verreden op de Weissensee in Oostenrijk. Met de tocht van 200 kilometer wil hij geld ophalen voor de Stichting Hartekind, die zich inzet voor meer onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen. Zijn vrouw en drie kinderen hebben een hartafwijking.

Erfelijke hartafwijking

Vrouw Henriëtte (45), zoons Bart (17) en Ruben (15) en dochter Marit (12) zijn allemaal belast met het MYH7-gen, de erfelijke variant van hyperstrofisch cardiomyopathie. Een verdikking van de hartspier die kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand. De familie liet zich testen nadat bij de moeder van Henriëtte de afwijking werd vastgesteld en bleek dat die erfelijk is.
Onderzoek is heel belangrijk. Als je daar je steentje aan bij kan dragen door middel van sponsorwerving en geld ophalen en daarna die tocht schaatsen, dan geeft dat een super goed gevoel.
Harald Homan
De familie wil zich niet te veel laten leiden door de hartafwijking, maar er is wel veel veranderd. Zo heeft Henriëtte inmiddels een inwendige defibrillator die een schok af kan geven bij een hartritmestoornis. Zoon Ruben gebruikt medicijnen.
"De jongens waren vrij sportief ingesteld. Zeker onze oudste zoon Bart, die moest een stapje terugdoen met schaatsen en fietsen. Dat was voor hem op dat moment wel even zuur", zegt Homan.

"Gaat hoe dan ook pijn doen"

Homan heeft vroeger veel geschaatst maar de laatste keer dat hij 200 kilometer heeft gereden was in 1997. Toch heeft hij een goed gevoel over de tocht. "Ik heb veel getraind en voel me goed. Boven de honderd kilometer gaat het hoe dan ook pijn doen, maar ja dan moet ik gewoon doorgaan. Het gaat lukken."
Zijn gezin gaat niet mee naar Oostenrijk, maar ze gaan de tocht wel volgen via een livestream. "We zijn hartstikke trots dat hij zich zo inzet voor de Stichting Hartekind", aldus zijn vrouw.

7700 euro

Op vrijdag 24 januari gaat Homan om 07.00 uur van start. Als hij de tocht uitrijdt verdient hij in ieder geval 7700 euro, maar dat bedrag kan nog hoger worden. Mensen en bedrijven die hem willen steunen kunnen dat doen via deze site.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl