Drenten zijn liefhebbers van klassieke auto's

In Drenthe waren er afgelopen jaar 7.665 oldtimers. Dat is 3,8 procent van alle oldtimers in Nederland. Een op de 64 inwoners van Drenthe bezit een oldtimer.

Dat zegt brancheorganisatie BOVAG aan de vooravond van oldtimerbeurs Interclassics. Drenthe staat daarmee van alle provincies samen met Limburg op een gedeelde tweede plek, achter Friesland waar één op de 57 inwoners een oldtimer heeft.

Klassieke auto's als een Volkswagen uit de jaren tachtig, winnen landelijk aan populariteit. Het aantal oldtimers steeg afgelopen jaar relatief harder dan het totale wagenpark.

Begin dit jaar telde Nederland 204.642 personenauto's van minstens dertig jaar oud. Dat is een stijging van 2,3 procent ten opzichte van een jaar eerder en ruim een half procentpunt meer dan de stijging van het totale aantal auto's.

Meer behoud

Volgens de BOVAG kiezen steeds meer mensen voor behoud, restauratie of aanschaf van een oldtimer, mede omdat ze dat als een investering zien. De waarde van zo'n auto steeg de afgelopen jaren fors, aldus de organisatie.

De groei in het aantal klassieke voertuigen was het grootst bij de merken Peugeot en BMW. Ook reden er in 2019 meer klassieke Porsches, Renaults en Chevrolets op de weg dan een jaar daarvoor. Oude Volkswagens en Mercedessen bleven de meest populaire klassiekers.

1100 auto's per jaar

Egbert Laagland is taxateur van oldtimers. Dagelijks taxeert hij auto's en schat hij ze op waarde. "Je komt op veel mooie plekken. Je ziet prachtige auto's, je kan kijken naar mooie spullen van anderen. Dat maakt dit werk heel leuk." Jaarlijks taxeert Egbert zo'n 1100 auto's. En het taxeren is belangrijk. "Mensen krijgen soms een auto van hun Opa bijvoorbeeld. Die auto blijft dan heel lang in de schuur staan. Zonder dat ze eigenlijk door hebben wat voor bijzonders ze hebben."

Stijgende populariteit

Dat klassieke auto's populairder worden verbaasd Egbert niet. "Mensen kopen een moderne auto en het is net of je een grasmaaiermotor hoort. Als je in een old timer stapt dan ruik je het verleden. Het doet je denken aan op de achterbank zitten bij Opa onderweg naar voetbal. Zo'n auto is een emotionele aankoop."

Meer over dit onderwerp:
verkeer BOVAG auto's klassiekers oldtimers
Deel dit artikel: