Assen Bloeit en Dorpshuis 2e Exloërmond in de race voor Appeltjes van Oranje

Twee Drentse initiatieven maken kans op de prestigieuze Appeltjes van Oranje: Assen Bloeit en het Dorpshuis 2e Exloërmond. Drie prijswinnaars winnen, naast de koninklijke onderscheiding, een bedrag van 25.000 euro en een beeldje dat prinses Beatrix zelf heeft gemaakt.
Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar 'Bruggenbouwers in de buurt' en laat dat net de missie zijn van Assen Bloeit. "We zijn ontstaan omdat we zagen dat bloei en verbinding belangrijk zijn in deze wijk", vertelt Rudolf Setz, algemeen coördinator. "Er is hier eenzaamheid, maar tegelijkertijd zit er zoveel potentie in, dus we wilden een centrum hebben waar we mensen tot bloei laten komen en dat is de Open Hof geworden hier."
Setz benadrukt dat de Open Hof, in de Asser wijk Vredeveld, een plek voor iedereen is. "Ik geloof dat er enorm veel kracht zit in deze wijk, in iedereen, wat je achtergrond ook is. En we willen de kracht van mensen naar voren halen door aan mensen te vragen, heb je zin om mee te doen?" Vorig jaar heeft Assen Bloeit intrek genomen in de Open Hof en heeft sindsdien al meer dan honderd vrijwilligers aan zich weten te binden. "Dat is echt fantastisch", stelt Setz.

Naoberschap
Elke donderdagavond is er een buurtrestaurant in de Open Hof. Vrijwilligers koken dan met producenten uit de tuin en dan komen er een man of veertig, vijftig eten. "En dat is pay what you want, dus mensen bepalen zelf wat ze ervoor betalen", zegt Setz.
Op basis van je talent, interesse en beschikbaarheid worden mensen ingedeeld in een team. Want volgens Setz zijn er veel mensen die wel wat willen doen. "Die teams worden ook weer groepen op zich, dat kun je eigenlijk zien als Naoberschap."
Dorpshuis 2e Exloërmond
Toen het dorpshuis in 2e Exloërmond in 2015 dreigde te verdwijnen, kwamen dorpsbewoners in actie. Op een centralere locatie werd een nieuw dorpshuis opgezet. Daar is nu ruimte voor bewoners, verenigingen en organisaties. "We zijn eigenlijk vanaf nul begonnen", zegt Henk Jongsma één van de initiatiefnemers van het dorpshuis. "Het is af en toe goed druk, maar dat is ook waar het dorpshuis voor is. Dat is ook waarvoor we de nominatie voor de Appeltjes van Oranje hebben gekregen."
In 2e Exloërmond sloten de afgelopen jaren veel ondernemingen en verenigingen hun deuren: de twee cafés van het dorp gingen weg, ook beide buurtverenigingen hielden op te bestaan. Het dorpshuis sprong bij om de sociale contacten van de bewoners in stand te houden. "Er zijn steeds minder plekken voor mensen om elkaar te ontmoeten", zegt Jongsma. "In ons dorpshuis kan dat nog. Dit is eigenlijk dé plek om je sociale contacten te behouden. Dat daar behoefte aan is zie je wel aan de hoeveelheid mensen die komen."
Spil van het dorp
Wekelijks ontmoeten mensen elkaar in het dorpshuis voor overleggen of activiteiten zoals een koffieochtend, koor, linedance, samen eten, hobbygroep, gymnastiekmiddag of bingo. "Zo kunnen mensen elkaar ontmoeten en verbinden wij ze," zegt Jongsma. "We willen graag de spil van het dorp zijn. Dat proberen we ook, maar de mensen moeten natuurlijk zelf kiezen of ze hier komen. We kunnen ze niet naar binnen trekken. Wij bieden aan, zij beslissen of ze komen."
Selectieprocedure
Van de 38 projecten uit Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk maken drie initiatieven kans op een Appeltje van Oranje, een geldprijs van 25.000 euro en een bronzen beeldje gemaakt door prinses Beatrix. De verkiezing is een initiatief van het Oranje Fonds.
In de Stemtiendaagse, die woensdag van start is gegaan, krijgt het initiatief met het hoogst aantal stemmen de eerste van tien nominatieplaatsen. De overige negen worden door een jury verkozen tijdens de Appeltjes van Oranje Pitchdag.
Uit de lijst van tien worden tot slot drie winnaars verkozen eind juni.
Om als eerste uit de koker te komen na de Stemtiendaagse is Assen Bloeit een campagne gestart. "We hopen natuurlijk dat heel Drenthe op ons gaat stemmen."
Erkenning
En Setz heeft stiekem ook al gedroomd van het geldbedrag dat lonkt voor Assen Bloeit. Hij zou de prijs van 25.000 euro graag willen verdubbelen, zodat er met het geld nog meer kan worden gedaan. "Er past een nog verder opgeknapte tuin bij. We willen heel graag hier een terras aanleggen en zo zijn er nog wel meer wensen."
"Maar het belangrijkste is een stuk erkenning. Het is nog maar een jaar geleden dat burgemeester Out het pand hier opende en dat je nu in de race bent voor zo'n prijs, dat voelt dat je wordt gezien, dat het echt iets bijzonders is", aldus Setz.