Werk aan spoor Hoogeveen leidt treinreiziger bus in: 'We hebben geleerd van vorig jaar'

storing trein treinen noord-nederland
Tussen Meppel en Assen rijden straks 2 weken geen treinen © Persbureau Meter
Treinreizigers tussen Meppel en Assen moeten vanaf donderdag twee weken rekening houden met extra reistijd. Vanwege werkzaamheden aan het spoor bij Hoogeveen rijden er geen treinen, maar bussen. En dat moet beter gaan dan vorig jaar.
"We zetten stopbussen en snelbussen in. We hebben geleerd van vorig jaar, het proces is beter ingeregeld", zegt een woordvoerder van de NS.
Vorig jaar mei werd er ook aan het spoor gewerkt. Er waren toen momenten dat reizigers het volgende station niet konden bereiken omdat bussen niet of niet zoals gepland reden. "Dat had te maken met een landelijk personeelstekort. We hebben intensiever contact met de busorganisaties, we zitten er dichter op om te kijken of het lukt om alle ritten uit te voeren. "

Spoorboog

De werkzaamheden starten donderdagnacht en duren tot donderdag 22 juni. TT-gangers moeten Assen dus gewoon met de trein kunnen bezoeken.
Bij Hoogeveen wordt veertien dagen dag en nacht gewerkt aan bochten in het spoor aan beide kanten van het station. Door de spoorboog te verleggen hoeven treinen in de toekomst minder af te remmen, wat tijdbesparing oplevert voor intercity's tussen Zwolle en Groningen en de sprinter van Groningen naar Zwolle.
Vorig jaar kreeg spoorbeheerder ProRail het werk niet binnen de geplande tijd af. Materialen voor de seininstallatie waren niet op tijd beschikbaar. De coronaperiode en de oorlog in Oekraïne verstoorden de productieprocessen van onderdelen. Door de hoge energieprijzen afgelopen winter gingen betoncentrales minder draaien, wat ook effect had op het inplannen van de afronding van het project.

Bussen of omreizen

De verwachte extra reistijd tussen Meppel en Assen loopt op tot 45 minuten. Bussen rijden vanaf de stations in Meppel, Hoogeveen, Beilen, Assen en Zwolle (zuidzijde, Hanzelaan). Ook rijden er snelbussen tussen Zwolle en Assen.
De NS raadt reizigers aan om de reisplanner te gebruiken. Op stations hangt informatie waar de bussen vertrekken. "We raden reizigers tussen Zwolle en Groningen aan om met de trein via Leeuwarden te reizen", zegt de NS-woordvoerder.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.