Advocaat Gerrit Jan van D. wil boek Ruinerwold tegenhouden

In deze boerderij in Ruinerwold woonde het gezin van Gerrit Jan van D (Rechten: RTV Drenthe / Fred van Os)
In deze boerderij in Ruinerwold woonde het gezin van Gerrit Jan van D
De advocaat van Gerrit Jan van D., de vader van het boerderijgezin Ruinerwold, laat onderzoeken of publicatie van het boek Spookhoeve Ruinerwold tegengehouden kan worden. Het boek van twee Telegraaf-journalisten komt morgen in de winkel te liggen. Maar advocaat Robert Snorn vindt het boek te eenzijdig, en het schaadt zijn cliënt.
Snorn heeft, om het boek tegen te houden, 'juridisch hulp gezocht bij mensen die er verstand van hebben'. "De vraag of er wat tegen te doen is ligt bij een op dat rechtsgebied gespecialiseerde advocaat. Ik houd mij alleen met strafzaken bezig", meldt Snorn. Wie dat is, zegt hij niet.

Onwenselijk

De advocaat noemt het 'onwenselijk' dat er nu al een boek uitkomt over de zaak Ruinerwold, waarin zijn cliënt hoofdverdachte is. "Het boek is gebaseerd op halve informatie. En dan gaat het ook nog om informatie die thuishoort op een inhoudelijke rechtszitting. Zover is het nog lang niet", aldus Snorn. "Hiermee wordt niet gedacht aan het belang van alle betrokkenen, niet van mijn cliënt en ook niet van de negen kinderen. Van een heleboel mensen wordt op deze manier de privacy geschonden."
Volgens Snorn is er via-via ook contact met de andere belanghebbenden over een mogelijk publicatieverbod. Wie dat zijn, en of dit gaat leiden tot een kort geding, zegt de strafadvocaat niet te weten. "Ik houd me bezig met de strafzaak, dit laat ik graag over aan mensen die hier meer verstand van hebben."

Inzage in strafdossier

Het boek over het geïsoleerde boerderijgezin van Ruinerwold is geschreven door de Telegraaf-journalisten Silvan Schoonhoven en Marcel Vink. Het is gebaseerd op duizenden documenten en gesprekken met vrienden, bekenden en betrokkenen, zo zeggen ze.
Ook hadden ze de beschikking over het strafdossier. Het boek geeft vooral een beeld over 'de gruweldaden van de vader', de cliënt van Snorn. In het gelekte strafdossier zitten getuigenverklaringen van een aantal kinderen, over hoe ze opgesloten en geestelijk en lijfelijk gestraft werden als hun vader dacht dat ze door 'slechte geesten' beïnvloed werden.
Op het lekken van dit dossier reageerde Snorn al eerder woedend. Hij was dan ook blij dat het Openbaar Ministerie eind november besloot een rijksrecherche-onderzoek in te stellen naar hoe die informatie bij De Telegraaf terecht kwam. Volgens Snorn kan het niet zo zijn dat er al een boek ligt met allerlei beschuldigingen, zonder dat er een strafproces is geweest over de verdenkingen tegen de vader.

Mishandeling en vrijheidsberoving

Vader Gerrit Jan van D. (67) wordt verdacht van vrijheidsberoving en mishandeling van negen kinderen, en van seksueel misbruik van twee van zijn oudste kinderen. Met de zes jongste kinderen woonde hij vanaf 2010 verborgen voor de buitenwereld in een afgelegen boerderij in Ruinerwold.
Half oktober werden ze daar door de politie ontdekt, nadat de oudste zoon Jan (25) uit de boerderij was ontsnapt en zich meldde bij een café. Drie oudere kinderen waren al eerder het gezin ontvlucht. De moeder van het gezin overleed in 2004, toen ze nog in het Overijsselse Hasselt woonden.

Verhoor mogelijk?

Dinsdag is er in de rechtbank van Assen een eerste openbare rechtszitting. Dan komt het Openbaar Ministerie naar buiten met de onderzoeksresultaten tot nu toe in deze zaak. Ook wordt dan duidelijk wat allemaal nog onderzocht moet worden, en in hoeverre vader Gerrit Jan van D. ook verhoord kan worden.
De man heeft drie jaar geleden een beroerte gehad en kan niet normaal communiceren. Hij zit sinds zijn aanhouding vast in de ziekenhuisgevangenis in Scheveningen en is nader onderzocht door het Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, om te zien of verhoor mogelijk is. Wat de conclusies van dat onderzoek zijn, wil het Openbaar Ministerie ook pas komende dinsdag bekend maken.
<h2>Dossier Gezin Ruinerwold</h2><p>Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? <a href="https://www.rtvdrenthe.nl/dossier/gezin-ruinerwold">Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.</a></p>

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.